Annons

Andra gången i Borstahusen för Ulrica Hydman Vallien

Landets kanske mest folkkära konstnär ställer ut på Pumphusets konsthall.

Konstsveriges Leading Lady, eller om man så säger “konstlandslagets Zlatan” är sommarens stora dragplåster på Pumphusets konsthall i Borstahusen. Det var inte utan en stor portion stolthet som P-O Bodin, ordförande i Borstahusens Konstförening idag lät pressen stiga in bakom draperiet och träffa landets folkkäraste konstnärinna, Ulrica Hydman Vallien.

Annons
 

34 verk, merparten nymålade akryl gjorda för utställningen, kommer att visas fram till och med den 22 juli. Vernissagen är i morgon med invigning kl 13.00 då P-O Bodin tänker intervjua konstnärinnan.

– Det är faktiskt andra gången som jag ställer ut här i Borstahusen, säger Ulrica Hydman Vallien och försöker minnas när på 70-talet hon och maken Bertil ställde ut på Galleri Malen.
– Det är en vacker plats även om jag tycker synd om Landskrona som fått ett dåligt rykte i landet. Sverigedemokratfäste, det är illa. Det måste ni försöka tvätta bort.

Utöver den allvarsamma tonen som uppstod efter att Landskrona Direkt frågat om hennes syn på Landskrona var det en sprudlande konstnärinna som gärna pratade om ömhet, närhet, kärlek, barnbarn och lite svartsjuka.
– Sen händer det att jag har mina damp-perioder, säger hon och pekar på en av utställningens mindre tavlor.
– Det brukar gå över på ett par dagar, säger hon och skrattar hjärtligt.
– Jag är i en lycklig period i mitt liv just nu och det avspeglas i mina bilder.

Hur det egentligen kom sig att Ulrica valde att ställa ut i Borstahusen råder delade meningar om. Men en bidragande orsak var alldeles säkert att maken Bertil gjorde en visit på Pumphuset då bygget pågick som bäst 2005 i samband med hans utställning i Landskrona konsthall.

Ulrica är liksom sin världsberömde make mest känd för sin glaskonst, någon sådan finns dock inte utställd denna gång.
– Vi vill främst visa bildkonst här på Pumphuset, säger P-O Bodin och fortsätter,
– Men alldeles omöjliga är vi naturligtvis inte. Men i detta fallet är det dessutom en försäkringsfråga. Vi har i färskt minne hur någon bar ut en av Bertils “båtar” från konsthallen.
– Det är ett nytt beklagligt fenomen som inträffar överallt i landet, säger Ulrica och berättar en historia som inträffade i “Fina Stugan” hemma i Åfors, då polisen efter helikopterjakt lyckades gripa ett par glastjuvar.

Hon skulle designa en symaskin men gjorde en fågel som såg ut som en gräshoppa

Ulricas verk är mer än bildkonst och glas. På Konstfack sysslade hon mycket med keramik och hennes lärare, den legendarisk huvudlärare i keramik och design, Stig Lindberg sa en gång.
– Hon skulle designa en symaskin men gjorde en fågel som såg ut som en gräshoppa.
Hennes verk har sedan dess prytt allt från väskor, tröjor, mobiltelefoner till sängkläder och för den delen också en hel jumbojet från British Airways.

Hur känns det då att ha blivit folkhemskonstnärinna?
– Jag är ingen lydande konstnär och har ett jäkla självförtroende . Det är klart jag har varit mig själv trogen och det gör att många känner igen min stil. Det har sina sidor men det positiva överväger.

Och ekonomisk oberoende. Vad hände med konsten som skapas ur lidande?
– Haha. Det är klart att jag har det bra men jag har faktiskt alltid bara följt min egen väg.

Ulrica målar gärna starka kvinnor och säger sig ha svårare att porträttera mannen. Möjligen är det han som är ormen. Hon fyller 70 nästa år och är piggare än många.
Sedan 1972 är hon knuten till Kosta Boda som formgivare inom glas och genom sina framgångar ser hon till att hålla många glasbruksarbetare med arbetstillfälle.

Möjligen är det ormen som undrar men Direkten ställer frågan,
Har du inga ålderskrämpor?
– Peppar, peppar.. jag är helfrisk. Jag hoppar i vattnet varje dag även om det är en vak. Det tror jag är ett recept för friskhet och lycka.

En av konstens stora gästar Landskrona, missa det inte.

Med stort engagemang och en god portion humor berättar Ulrica Hydman Vallien sina historier.

– Jag har mina damp-perioder, säger Ulrica Hydman Vallien.

Ulricas bidrag till Linné-året.

Ulrica Hydman Vallien på Pumphuset.

En kommentar till "Andra gången i Borstahusen för Ulrica Hydman Vallien"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Ulrica Hydman Vallien tillbaka på Pumphuset

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser