Annons

Nytt akutboende kan stå klart i höst

Ett nytt boende för hemlösa kan bli verklighet till hösten. Det är Lindströms Fastigheter som erbjuder Vuxenförvaltningen att hyra lokaler i en fastighet på Engelbrektsgatan till en kostnad av 600 000 kronor per år.
– Det boende som finns nu är under all kritik och därför ser vi det här som en bra lösning, förklarar Vuxennämndens ordförande Mattias Adolfsson, fp och till nästa möte skall också andra ägandeformer undersökas på socialdemokraternas initiativ.
– Ambitionen är att få ett heltäckande beslutsunderlag när vi går till beslut, motiverade Jonas Esbjörnsson, s, förslaget.

Sedan 1998 har kommunen haft ett akutboende med åtta platser för hemlösa som står i kontakt med socialtjänsten. Boendet, som är hårt nedgånget, har utsatts för hård kritik och de boende har varit i stort sett inlåsa på nätterna med vakter som skött tillsynen.
– Det har inte varit bra, långt därifrån. Det nya boendet innebär att vi kommer att ha egen personal på plats och dessutom får vi fler platser, vilket är önskvärt, poängterar förvaltningschefen Lena Mårtensson Stenudd och tillägger att såväl personal som totalkostnaden på 1,3 miljoner kommer att klaras inom förvaltningens budget.

Annons
 

Det nya boendet ger 14 platser med en klar uppdelning mellan manlig- och kvinnlig avdelning.
– Dessutom kommer det att finns möjlighet för par att bo tillsammans, berättar Lena Mårtensson Stenudd som räknar med att de 14 nya platserna kommer att klara behovet.
– Som det nu är har vi två personer som vi får betala boende för på annan ort, nu kan vi ta hem dem och som bilden ser ut i dag kommer antalet platser att räcka.

Förvaltningen har under flera år uppvaktat olika fastighetsägare om lokalbehovet, bland dem allmännyttiga Landskronahem.
– Men det har blivit kalla handen och därför känns detta som ett efterlängtat genombrott, betonar Mattias Adofsson. Fastigheten, som en gång byggdes för Parejetts tryckeri och senare också innehållit skollokaler, kommer efter ombyggnad att omfatta 600 kvadratmeter. Utrymme skall finnas för ett tiotal män och fyra kvinnor som tillbringar dagarna utomhus.
– Här handlar det om människor som har stora problem och mot den bakgrunden känns det bra att nu äntligen ta ett steg i rätt riktning, förklarar Jonas Esbjörnsson som också är beredd att diskutera någon form av härbärge om antalet hemslösa skulle öka i kommunen.
– Med dagens norm räknar vi med att det finns mellan tolv och 18 hemlösa i kommunen, beroende på hur man räknar, avslutar Lena Mårtensson Stenudd och går allt enligt planerna kan det nya akutboendet öppna till hösten.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser