Annons

Chans att beskåda komet

– Det himlafenomen som kan komma att bli den största sensationen på årtionden, den ljusstarka kometen C/2006 McNaught, är synlig fram till fredag-lördag den här veckan. Sedan rundar den solen och försvinner ur sikte, rapporterar Bengt Rosengren som på fredag hoppas kunna bjuda landskronaborna på en visning av kometen.

– Många människor finner det fascinerande att se en komet på himlen, och jag vill gärna anordna en visning av fenomenet, här på min hemmaplan i Landskrona, fortsätter Bengt som dock har sina dubier när det gäller vädrets makter.
Det vilar en förbannelse över oss när det gäller vädret. Prognoserna för onsdagen och torsdagen är mulet med regnskurar. Och då kan man inte se någon komet. De minst dåliga prognoserna tycks vara på fredag, och det är också sista chansen.

Annons
 

Kometen C/2006 McNaught är i dagarna ,vid god sikt, synlig lågt på himlen i sydväst, strax efter solens nedgång. Den är lika ljusstark som planeten Venus, och har utvecklat en vacker svans som pekar bort från solen.

En komet är en fluffig klump av is, frusna gaser och gruskorn, någon kilometer i diameter. När kometen kommer nära solen blir den våldsamt upphettad, och ånga, gas och damm bildar en “peruk” som omger den stjärnliknande kärnan, och en svans som kan vara många miljoner kilometer lång, förklarar Bengt.

Förr i tiden väckte ett sådant här plötsligt fenomen oro, man fruktade för krig eller sjukdom, eller att Gud hotade att straffa människorna för deras syndiga leverne.

Några sådana betänkligheter har dock inte Bengt som på fredag klockan 16.00 hoppas på uppehållsväder och klar sikt då han vid foten av vattentornet alldeles vid stranden av Öresund kommer att låta intresserade få titta i hans teleskop och kikare.

– Detta är den bästa platsen, därför att kometen kommer att stå nära horisonten i sydväst, och då måste man ha fri sikt ända ned. Är vädret mulet blir det ingen visning, men till dess håller vi tummarna!

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser