Annons

Danska krögare vill ha svenska kockar Roland Telin hoppas på fast jobb på Sundkroen i Helsingör.

Svensk kökspersonal gör succé i Danmark. Varje år söker sig allt fler i branschen in till grannlandet. Och glädjeyttringarna är ömsesidiga.
– Det här är kanon. Jag trivs utmärkt. Jag har inget emot att fortsätta här, säger Roland Telin från Landskrona. Telin utbildar sig till kock på Lernia och gör sin praktik på Sundkroen som ligger i anslutning till Scandlinesterminalen och järnvägsstationen i Helsingör.

Sundkroens platschef Poul Svane-Hansen är mycket glad för sina svenskar på restaurangen.
– Jag har fyra svenskar hos mig i köket och i serveringen. Två av dessa är från Landskrona och jag tar gärna fler när det behövs.

Annons
 

En av anledningarna till att de danska krögarna gärna anställer svenskar är nykterheten.
– De svenska kockarna dricker hellre mjölk än pilsner, säger Svane-Hansen och skrattar.
– Det är bara en sak som kan vara jobbig i början och det är att vi inte lagar mat på samma vis här i Danmark. Har vi en ny svensk och det står på menyn att han ska göra frikadeller så fixar dom någon liten jävla köttbulle. Vi vill ha större och platta frikadeller.

Platschefen med det glada humöret berättar att det inte bara är han som är glad för svenskarna.
– Många av mina kollegor i Helsingör har svensk personal. En anledning är det fördelaktiga löneläget. En svensk kock är helt enkelt billigare än en dansk. Kocken i sin tur är också nöjd eftersom han tjänar mer i Danmark än i Sverige. Det är så gynnsamt att jag även har tagit in receptionspersonal på Hotel Scandia som jag ansvarar för.

Det finns till och med de som tjänar så mycket i de danska köken under några månader att de kan ta det lugnt resten av året.
– Jag vet att det finns ett gäng svenskar på bland annat Tivoli i Köpenhamn och Bakken i Klampenborg som jobbar stenhårt under sommarmånaderna bara för att kunna varva ner under vinterhalvåret.

En annan Landskronakock har dock valt att sluta i Danmark och börja i Sverige igen.
– Jag jobbade på en krog på Nyhamn men det blev för mycket resande för min del. Dessutom fick jag ett bra erbjudande att jobba som kock på Speakers Corner och då tvekade jag inte, säger Jonas Karlsson som tror sig veta varför svenska kockar är populära i grannlandet.
– Vi är väl kända för att vara lojala och jobba hårt. Sen är det också så att man tjänar mer i Danmark men pendlingen till Köpenhamn kostade en hel del för mig vilket innebar att det inte blev så mycket mer i lönekuvertet trots allt. Dessutom gick det åt ett par timmar till resande varje dag.

Talespråket säger – Ingen regel utan undantag – och så gäller även i detta fallet. På Restaurang Akropolis i Landskrona jobbar den danska kocken Niels Hansen sedan drygt tolv år.
– Jag flyttade hit av skatteskäl en gång i tiden. Jag bodde då här och jobbade i Köpenhamn. Min arbetsgivare gick dock i konkurs och så fick jag jobb på Akropolis. Där har jag varit sedan dess och där trivs jag perfekt, säger Hansen.

Roland Telin räds dock inte resande. Dessutom går det betydligt snabbare att ta sig till Helsingör än till Köpenhamn. Därför håller han som bäst på att förhandla med Poul Svane-Hansen om en fortsättning på Sundkroen i Helsingör. Det innebär hårt jobb på många gånger obekväma arbetstider om han skulle få jobbet. Dessutom ska Telin vara speaker på Landskrona Idrottsplats då BoIS har hemmamatcher.
– Det blir tufft men det ska inte innebära några förhinder. De dagarna BoIS spelar kommer jag att vara i Landskrona sen hoppas jag att jag får fortsätta jobba på Sundkroen de andra dagarna, avslutar den förhoppningsfulle blivande kocken Roland Telin.

Aktuella länkar:
www.sundkroen.dk
www.akropolis.nu
www.speakerscorner.se

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser