Annons

Poul ingen burkskurk

Miljöförvaltningen skickade nyligen en miljösanktionsavgift på 5000 kronor till krögare Poul Lorenzen på Seglarpaviljongen för att som man ansåg: Han lagerförde energidryck i felaktigt märkta burkar. Burkar som enligt miljöförvaltningens inspektör inte var anslutna till ett godkänt retursystem.
Nu har det visat sig att kontrollanten fått bakläxa.
– Vi har fått nya direktiv från Jordbruksverket som säger att vi inte ska avgiftsbelägga märkningsöverträdelser i detta fallet, säger livsmedelsinspektör John Samuelsson på miljöförvaltningen.

Bakgrunden till hela fadäsen rör sig om att krögaren i december i fjol inhandlade 10 flak energidryck från Kopparbergs bryggerier, dryck krögaren inte ens tänkte sälja utan som han bjöd personalen på.

Annons
 

Den förste januari trädde en ny lag i kraft som om gör att det är förbjudet att sälja eller lagerföra drycker som inte är anslutna till ett godkänt retursystem. Om detta visste Poul inget vid inköpet. Inte heller hade han blivit upplyst av bryggeriet om de nya lagarna.
– Det är tusen och en regler att hålla reda på i en restaurang. Det går inte att springa runt och titta på märkningen på alla burkar jag köper. Jag gör inte mina inköp utomlands och jag försöker inte kringgå regler och skatter. Detta upplyste jag inspektören om. Trots det fick jag veta att jag som företagare har ett eget ansvar att kontrollera märkningen och att några övergångsperioder fanns inte, med det besked fick jag också en bot. Det är tråkigt att behöva lägga kraft och energi på sådant här, säger Lorenzon och slår ut med armarna, samtidigt som han gläds åt att han nu fått rätt mot myndigheterna.

Landskrona Direkt frågade John Samuelsson om man från miljöförvaltningens sida kommer att framföra någon form av ursäkt till krögaren?
– Nej, vi rättar oss bara efter de direktiven vi fått.

* * *

Med anledning av artikeln ovan skickade Samuelsson en kommentar.

– Burkarna strider fortfarande mot förordningarna och får inte säljas såvida de inte märks om, den enda ändringen är att det inte blir sanktionsavgift. Vi har varit i kontakt med Jordbruksverket en 3-4 gånger innan vi fattade beslutet, och de garanterade att det var sanktionsavgift på dessa burkar. Men Jordbruksverket har nu blivit rättade av departementet eftersom de tolkade förordningarna fel. Så om det är någon som fått bakläxa så är det Jordbruksverket.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser