Annons

Friskvård och motion populärt

Du ser dom överallt – unga och gamla som går runt med stavar. Har de inte dessa skidattiraljer i händerna så joggar de. Sätten är många men klart är att det är inne att motionera. Men det är inte bara privatpersoner som sportar. Allt fler företag skaffar förmåner som innebär att de anställda får möjlighet att träna. En som många anlitar är Mats Christiansson på Fysiken Sport- & Motionscenter som har sina lokaler på Hotell Öresund. – Det är en del av vår verksamhet. Förutom de så kallade vanliga motionärerna så har vi de som kommer i sitt företags namn. SAB, Parajett, HSB, Wasberger för att nämna några har erbjudande till sina anställda att träna här, säger Mats. Kjell-Arne \”Mella\” Johnsson tränar hellre än surfar på nätet. Christiansson ser naturligtvis positivt på att företag satsar på friskvård. Det är dock inte alltid att resultatet blir det önskade. – I en del fall blir det de som hade tränat ändå som utnyttjar erbjudandet. I andra fall så kör dom stenhårt någon månad för att sedan trappa ner och sluta helt efter ett tag, fortsätter gymägaren och berättar om en av sina många idéer. – Om man är ett större företag, till exempel med 200 anställda. Varför inte ta och anställa en hälsokonsult eller en friskvårdstränare. Sedan kan man investera i redskap på företaget och där driva ett litet gym under uppsikt av hälsokonsulten. Han skulle även kunna sköta rehabilitering av arbetsskadade i viss grad. Jag tror att personalen skulle hålla sig friskare och därmed skulle det bli en besparing i sjukskrivningarna. Jag är övertygad om att de anställda skulle se en sådan investering som något de kunde vara stolta över att just deras företag har. Medan Christiansson förklarar kämpar ett tiotal personer på diverse maskiner inne på gymmet. En av dessa är den gamle hockeyliraren Kjell-Arne \”Mella\” Johnsson, – Jag hade hållit upp med all träning i över fem år i vintras. Då satt jag och övervägde om min fritid. Antingen skulle jag fixa Internet eller börja träna. Svaret var enkelt och jag tror att jag valt rätt, säger han då han svettig klättrar ner från en av maskinerna. Kjell-Arne är dock i skapligt god form. Han lär inte behöva gå på en av höstens nyheter på Fysiken, – Vi ska köra ett viktreduceringsprogram som heter Xtravaganza. Det går ut på att man träffas tre gånger i veckan. Man talar då både om kost, kör mental träning och tränar rent fysiskt. Man har testat Xtravaganza i Västerås och där har det blivit så framgångsrikt att man konkurrerat ut ViktVäktarna. Där fanns folk som gick ner 20 kilo på sex månader, förklarar Christiansson. Torbjörn Andersen tränar benmusklerna och drömmer om att en dag få delta i finnkampen Något som många gillar är gruppträning, – Det kommer vi att fortsätta med. Vi har idag spinning, boxning och pump, det vill säga styrketräning i grupp. Nytt i höst blir att vi kommer att köra något som kallas Core. Då koncentrerar vi gruppträning till mage och rygg. Det kommer säkert att bli nyttigt för en hel del. Förutom ovanstående håller Fysiken kurser i Qui gong, Yoga och självförsvar för kvinnor. Mats Christiansson har drivit Fysiken sedan 1996. Först så var det många idrottsklubbar och dess utövare som anlitade fys-tränaren. Bland annat så har han hjälpt hockeylaget MIF samt Landskrona BoIS under olika perioder. – Det blir inte så mycket klubbar nu, även om en del idrottsmän tränar här. Jag tog chansen att nappa mer på privatpersonerna och idag är det fullt ös. Men man ska aldrig säga aldrig. Idrott är kul och inspirerande. Att jobba med elitidrott är både roligt och lärorikt. Slutligen berättar Christiansson om ytterligare en nyhet, – Vi har gått med i något som heter CMS – Club Marketing System. Det innebär att vi ingår i en organisation som har en massa medlemsgym. Är man medlem i ett kan man träna gratis på de andra gymmen. För närvarande finns det 65 anslutna gym i landet. Dessutom finns det medlemsgym i 20 länder. Det är en stor grej – det är inte bara här i Sverige det är inne att idrotta, avslutar Christiansson.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser