Annons

Mathias Lantz – en kille med vind i seglen

Han har varken vatten i knäna eller vågor i håret men en salt kille är han. Mathias Lantz. Redan som 16-åring deltog han i VM seglingarna i Yngling klassen. Helgen som gick seglade han och kollegan Karl Nilsson hem ett SM-guld i Nynäshamn i 470 klassen. Landskrona Direkt fick en pratstund med honom på hemmaklubben Borstahusens Segelsällskap. När vi träffas har han ledig dag från sitt volontäruppdrag i Americas Cup som går av stapeln i Malmö. Men ledigheten innebär ingalunda en tupplur i hängmattan. Han är på väg till Ängelholm för att träna med sin kollega men mellanlandar i Borstahusen för en intervju. Det har gått undan rejält för Mathias. Sommaren 1999 började han sitt seglaräventyr i BSS seglarskola. En skola som han för övrigt själv har deltagit i denna sommar som instruktör. Intresset för segling väcktes då pappa Peter frågade om han ville börja segla. Då det verkade kul så anmälde sonen sig till utbildningen. Sedan dess har Mathias hunnit prova på en hel del klasser. – Jag började med Optimistjolle och övergick sedan till Europajolle. Efter ett tag började jag och två kompisar segla i Yngling klassen. Vi deltog även i SM, berättar Lantz Säsongen därpå kontaktade den betydligt mer erfarne klubbkamraten Peo Ekstrand, Mathias och seglarkompisen Philip Andersson-Nerme. Resultatet blev att de tre började segla ihop och rätt snart började en satsning mot mer kvalificerade tävlingar. På förhållandevis kort tid, åtminstone i seglarkretsar, lyckades manskapet genom ett antal kvaltävlingar kvalificera sig till VM i Yngling klassen. Emellertid splittrades teamet redan efter ett år då Lantz kom in på seglargymnasiet i Ängelholm och Ekstrand fick i uppdrag av förbundet att arrangera både nationella och internationella segeltävlingar. Vad har det tidiga samarbetet med Ekstrand inneburit för dig? – Oerhört mycket. Peo, var och är ju en mycket mer erfaren seglare än jag och dessutom har hans kontakter öppnat många dörrar, säger Lantz. Mathias började i Ängelholm 2003 med siktet inställt på att segla E-jolle. En klass som man seglar ensam. Ett antal skador, först i ett knä och sedan i ryggen satte dock stopp dessa planer. Skadorna medförde ett rehabiliteringsarbete på ett halvår. En tidsperiod som var jobbig mentalt för Lantz då han i princip bara kunde studera klasskamraternas framsteg från ledarbåten under träning utan att själv ha möjlighet att delta. När han väl var kurerad var han less på E-jolleklassen och började snegla på en mer passande båt. Även om han efter skadeperioden för ett tag återvände till E-jollen så fattade han sent på hösten beslutet att börja satsa på 470-klassen. Den utlösande faktorn var att man internationellt skrotade E-jollen som OS-klass för herrar. Även klassen Laser Radial fick stryka på foten som OS-klass för herrar. Detta resulterade att Mathias startade samarbetet med sin nuvarande seglarkollega Karl Nilsson (tidigare Laser seglare) i 470-klassen. Det som utmärker 470 båtarna är att de har både storsegel, fock och spinnaker. Det gör att båtarna är snabba men också svårseglade då det både kräver fysisk styrka och tajming att hantera båten. Internationellt är klassen en av de största när det gäller antalet båtar enligt Lantz. Den gångna helgen mätte Karl och Mathias sina krafter i OS-SM i Nynäshamn. Killarna tog hem guld i herrklassen. Begreppet OS-SM kan ju verka förvillande för en kalenderbitare. Förklaringen är den att samtliga OS-klasser tävlade i sin respektive klass om SM-tecknen. Hur ser en dag ut på seglargymnasiet? – Dagtid läser man sina vanliga ämnen under skoldagen. Vid 14-tiden slutar undervisningen och då tar man sig hem och äter. Efteråt går färden till marinan där man riggar båten och sedan seglar man. Ibland ända fram till skymningsdags. Ibland lite kortare. I snitt blir det väl tre timmars segling per dag. På vintern så tränar man fysiskt istället för att segla då mörkret faller tidigt på dagarna. Helgerna blir det dock en del segling när väder och dagsljus tillåter, berättar Lantz. Den närmaste framtiden innehåller, utöver skolan, ett antal träningsläger plus en längre träningsperiod. Säsongen avslutas med en OS-regatta i Stockholm. När det gäller framtida mål sticker Mathias inte under stol med att målsättningen är att placera sig väl på de internationella tävlingarna framöver. Helt klart så är på sikt ett OS-deltagande målet. – Vi satsar nu på att bli bättre. 470 klassen är rätt ny i Sverige men håller på att växa. Internationellt kommer det att arrangeras VM-kvaltävlingar i vår klass lite varstans och där vill vi vara med att slåss. Sen är det lite varierande hur många båtar som får representera sitt land vid VM i varje klass. Jag och Karl har en strävan att komma så långt som möjligt. Det krävs i regel att man ligger bland de åtta bästa över en säsong vid den här typen av tävlingar för att kvalificera sig till stortävlingar som VM och OS. Och det är en bit kvar innan vi är där uppe och nosar, avslutar Mathias med en målmedveten min.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser