Annons

Trams, att ställa krav på miljödeklarerad el, anser Tutti

Kommunen ställer krav på att dess elleverantör ska leverera miljödeklarerad el. Det beslutades på måndagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunalrådet Tutti Johansson Falk (m) tycker att det är rent trams att ställa sådana krav. – Om kommunen bara skall använda el som producerats av förnyelsebara kraftkällor bör man också ta konsekvenserna fullt ut och tacka nej till elleveranser när elen i nätet produceras av t.ex. gasturbiner eller danska kolkraftverk, säger hon. Miljödeklarerad el kommer från förnyelsebara källor som vind- och vattenkraft, bio- och solenergi. Om majoriteten röstar för förslaget kommer det att innebära en merkostnad på 80 000 kronor per år för kommunen. Enligt kommunalråd Niklas Karlsson (s) är det viktigt att välja miljödeklarerad el eftersom elmarknaden behöver en omstrukturering. – Det kallas konsumentmakt. Om vi inte slutar köpa kärnkraftsel har elproducenterna inte heller något skäl att utveckla andra sätt att framställa el. Miljödeklarerad el skulle inte räcka till alla idag, därför krävs det att alternativa energikällor utvecklas. Om kommunen håller sig till miljödeklarerad el går det i linje med målet för den miljöpolicy som kommunen har – att dess verksamheter till år 2008 ska vara fria från användning av fossila bränslen. Tutti Johansson Falk verkar inte övertygad om att kommunen i framtiden kommer att tacka nej till energi utvunnen av fossila bränslen. – Beslutet betyder egentligen ingenting eftersom kommunen inte kan styra varifrån elen i våra nät kommer, säger hon och fortsätter: – Att då vilja framstå som miljövänlig genom en fullständigt meningslös skrivelse i upphandlingsunderlaget är direkt tramsigt.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser