Annons

Landskrona Ridklubb håller liv i traditionerna

Det är många aktiviteter som pågår på Landskrona Ridklubb. Omkring 200 barn och ungdomar rider och pysslar om hästarna på klubben som startades 1913. – Det är viktigt att barn och ungdomar har något att göra. Då hamnar de inte i problem, säger Karin Roskvist som har varit aktiv i föreningen sedan 30 år tillbaka. Sedan Landskrona Ridklubb startades, har det hunnit bli många traditioner. Varje år arrangeras exempelvis en Luciashow som medlemmarna deltar i. – Ungarna sköter nästan förberedelserna inför Luciafirandet själva. De tränar och gör till och med kostymerna. De tycker att det är roligt att få visa upp sig. På ridklubben håller även Skånska Husar och Dragontroppen till. Troppen startades 1975 för att blåsa liv i gamla kavalleritraditioner och har medlemmar som är allt från 25 år till över 70. Husarernas nummer i årets luciafirande innehöll bland annat ett moment som gick ut på att med sabel hugga ner morötter som var uppsatta runt om i manegen. Varje lördag förmiddag tränar troppen bland annat på att hantera sabeln och på formationsridning enligt 1895 års reglemente. Husarerna samarbetar nu med Damkadriljen som bildades 1980. De har uppvisningar och paraderar tillsammans både i Sverige och utomlands. Landskrona Ridklubb håller också inomhustävlingar i dressyr upp till klass Medelsvår B i mars och oktober vart år. – De två dagarna som tävlingarna hålls i brukar vara väldigt välbesökta. Tidigare har klubben haft ett jippo varje år som kallades \”Hästens Dag\”. Då kom toppryttare som Peter Eriksson och Rolf-Göran Bengtsson och tävlade. Nu har man slutat med det arrangemanget, bland annat för att ridhuset är för litet. Karin Roskvist har varit aktiv i Landskrona Ridklubb i drygt 30 år. I år finns det dock en möjlighet att locka toppryttarna till Landskrona. Landskrona Ridklubb och Vänliga Landskrona planerar att hålla tävlingar på Kasernplan i centrala Landskrona till sommaren. – De stora ryttarna kommer att bjudas in, säger Karin Roskvist. Förutom den ordinarie lektionsverksamheten med 20 kvällslektioner i veckan, har föreningen nybörjarridning för barn på lördagar och för vuxna på onsdagar. – Barnen får ha ledare tills de lärt sig att sätta igång och stanna, men de vuxna får klara sig utan, berättar Karin Roskvist. Dessutom har man handikappridning, sammanlagt fyra grupper. – Det krävs ju tåliga hästar, och de är lugna trots att det är skumpigt och högljutt ibland. Jag tror att det kommer att bli mer och mer ridning för handikappade. Det är av väldigt stor nytta för balansen och alla muskler i kroppen är igång. Varje sommar får hästarna gå på bete på Härevads Kloster i Ljungbyhed. – Det har de alltid gjort, så länge jag har varit med. Förr red vi dit hästarna, men nu är det ju asfalterade vägar dit så det går inte. I början på sommaren har klubben ett ridläger för barn upp till 16 år. De rider och tar hand om hästarna, och så blir det en del andra aktiviteter. En helg innan hästarna lämnas helt för sin semester får även vuxna komma på läger. Karin Roskvist har själv ridit länge och har fortfarande häst. Det finns inget som är mer avkopplande än att rida ut på sin häst, tycker hon. – Det är ett speciellt sätt att leva. Jag tror inte att man kan sluta. Jag tänker fortsätta så länge jag kan komma upp på en häst. När jag har Hemtjänst så får väl de hjälpa mig, säger hon och skrattar.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser