Annons

Ängel i alm på gamla kyrkogården

Man får väl hoppas att alla sjuka almar som tagits bort har hamnat i himlen. En av dem har i alla fall förvandlats till en ängel. Den allra sista almen på gamla kyrkogården vid Eriksgatan har fått en ny skepnad av motorsågsskulptören Daniel Andersson från Billesholm. Ängeln har formats med hjälp av tre motorsågar i olika storlek och är ca 3 meter hög. Lars Wall från kyrkogårdsförvaltningen gör det sista finliret kring skulpturen. Enligt honom har de fått reaktioner från många förbipasserande. – Det är många som har påpekat att ängeln har en grov haka. Häromdagen satt det till och med en engångsrakhyvel i händerna på ängeln. Men vi tycker att den är fin, säger han. Daniel Andersson har gjort många träskulpturer runt om i södra Sverige. I Landskrona finner man bland annat en stor soffa, en fåtölj och jättelika ”tulpaner i vas” i Stadsparken. Ett annat verk är den fyra meter höga dinosaurie på två och ett halvt ton, framsågad ur en gammal alm, som finns på botaniska trädgården i Göteborg. För omkring fem år sedan exploderade spridningen av almsjukan, och snart är de flesta almarna i landet borta. Almarna på gamla kyrkogården är planterade i början på 1800-talet. Från samma århundrade är också de personer som ligger begravda där. Sedan 1999 har kyrkogårdsförvaltningen i samarbete med Kyrkogårdshistoriska föreningen arbetat med att fräscha upp kyrkogården för besökarna. Man har planterat buskar och träd, öppnat upp gångar och personforskat om de som är begravda där. – Nu finns det små tavlor bredvid gravarna som man kan läsa lite om personerna som ligger där. Vilket yrke personen hade osv, säger Lars Wall som också är ordförande i Kyrkogårdshistoriska föreningen. Den största, murgrönetäckta graven på kyrkogården är mytomspunnen i Landskrona. Den begravde mannen heter Peter Reinhardt och han levde mellan åren 1791 och 1832. Han började en karriär som smugglare men blev i slutänden tulltjänstemän, och en medaljerad sådan. – Han blev mördad, skjuten. Förmodligen hade han väl en del fiender bland smugglarna. Det sägs att graven är så stor för att hans häst, som också skulle ha dött vid dådet, begravdes med honom.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser