Annons

Malvan – ett ljus i mångas julmörker

En dag som denna har julen letat sig in i de flesta stugor runt om i landet. Familj och gemenskap står i fokus. Men för en del är ensamheten som mest påtaglig under julhögtiden. I Landskrona finns Malvan för de som behöver komma in i värmen en stund. I Ventrafikens gamla terminal mitt emot Stadshuset hänger girlanger i fönsterna och tända ljus står på borden. Det bjuds på julskinka, prinskorv och risgrynsgröt. Runt borden sitter sju personer och tar för sig av julmaten och i köksdelen pysslar \”Malvorna\”. En av gästerna är Ben Hogan, som han kallas av sina vänner. Han flyttade till Landskrona för ungefär ett halvår sedan och känner att det är julstämning på Malvan. – Jag känner alltid en stor värme när jag kommer hit. De som jobbar här är fina människor som gör ett bra jobb, säger han och njuter av julvärmen och dofterna från köket. Tommy Jansson ger Gerty Palm en varamde björnkram som tack för årets julmat och alla den glädje som hon och de andra \”Malvorna\” sprider. Malvan är en ideell förening som funnits i Landskrona sedan 1999. Föreningen startades genom att Kerstin Sandholm, som arbetat på Stadsmissionen i Malmö i över 20 år, började samla in pengar till ett julbord. Det blev pengar över och de började servera soppa en gång i veckan. Nu har föreningen öppet för gästerna tre dagar i veckan. – Julen är en svår högtid för många av gästerna. Men jag vill inte skilja på vi och dem. Vem som helst kan hamna i en svår situation. Människor blir arbetslösa, eller bostadslösa. Har man ingen bostad så får man inte heller något jobb. Vid några tillfällen har det varit uppåt 60 personer som gästat Malvan och till årets julbord kom det omkring 25 personer och åt, berättar Gerty Palm som själv jobbar ideellt på Malvan och julfesten blev något speciellt. – Vi hade det mycket trivsamt, åt gott, spelade julmusik och alla fick julklappar, berättar hon vidare och Ben Hogan som kommer till Malvan någon gång i veckan håller med. – Det var trevligt, kanon, alltid lugnt och fint. Folk visar respekt för de regler som gäller, säger han, bjuder på kaffe och berättar att han har en lång yrkeskarriär bakom sig. När jobb kommer på tal säger han att man har press på sig inom alla yrken. – Det finns alltid någon som vill styra en åt något håll. Poul W Lorenzen, krögare på Segelpaviljongen, gör maten till middagen som serveras varje torsdag och det är mycket uppskattat. – Han är en underbar människa med ett stort hjärta, säger Gerty. På Malvan finns, förutom kök och serveringsrum, tillgång till toalett, dusch och tvättstuga. – När någon kommer hit och är smutsig så kan man lämna kläderna till någon av flickorna så tvättar de, och så kan man duscha, säger Irene Berglund som också är en av de aktiva på Malvan. Hon är 86 år och gammal revyartist. När hon inte hjälper till på Malvan händer det att hon åker runt och sjunger för gamla på olika servicehem i staden. Föreningen finansieras av skänkta pengar, stödmedlemmar och loppisförsäljning, på Drottninggatan lördagar nio till tolv. De kläder som skänks till föreningen går i första hand till gästerna. Det som blir över säljs på loppis och det som inte blir sålt skickas till Röda Korsets katastrofhjälp. – Vi tar vara på allt vi får, säger Gerty Palm. Många av de som kommer till Malvan missbrukar och har psykiska och sociala problem. Gerty betonar att alla kan råka illa ut och att \”det gör lika ont att bränna sig för alla människor\”. – Det ger så kolossalt mycket tillbaka att arbeta här. Det väger upp för de dagar det är problem, säger hon och hastar vidare i julbestyren på Malvan medan en gråtrist vind viner om knuten. På julafton serverar Malvan frukost mellan klockan 10-12. På finska föreningen Alro har man öppet för medlemmar, – Vi brukar vara 15-20 personer som träffas och har mysigt. Det är många som behöver stöd och gemenskap en dag som denna, säger före detta ordföranden Gunnar Thorn. Alro håller öppet mellan 8-20. Hos Landskronabygdens Röda korskrets slår man upp portarna klockan 18.00 och stänger 21.30 på julafton. Man håller dessutom öppet på juldagen mellan 14.00 och 17.00.

Annons
Annons
Annonser


















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser