Annons

Säsongsavslutning för BoIS i Centrum

Glädje, samhörighet och kanske nya stjärnor till fotbollen. BoIS i centrum är ett projekt i centrala Landskrona där man arbetar för att integrera barn och vuxna med invandrarbakgrund i föreningslivet. Lina El Sayed är en av de föräldrar vars barn är med och spelar. – Min son har spelat i ungefär ett år nu och tycker att det är jätteroligt. Projektet startade för ett år sedan och har nu 100 barn i åldern sex till tio år som är inskrivna. Under året har det varit upp till 200 barn som varit med och tränat. – Projektet har hittills överträffat alla våra förväntningar. Vi ville ha fler ledare med invandrarbakgrund i klubben och nu har vi fått 10 stycken. Några av dem är föräldrar och andra är unga killar, säger projektledare Mats Persson. Lina El Sayed är en av de föräldrar vars barn är med och spelar. Landskrona BoIS, Dammhagsskolan, Arbets- och socialförvaltningen i Landskrona står bakom projektet. Syftet är att använda fotbollen som en sluss in det svenska samhället. Genom att bli tränare eller att på annat sätt aktivera sig i klubben ska de vuxna som deltar \”få sysselsättning, föreningskunskaper, nya referenser och ett nätverk för att komma vidare mot arbete\”. Projektet ska ge barn och ungdomar en meningsfull sysselsättning på eftermiddagarna efter skolan samt ge Landskrona BoIS en ny bas att rekrytera unga spelare från. Bernt \”Linkan\” Lindgren har varit aktiv i projektet från början. – Det är jättepositivt. Vi har fått 80 nya spelare i ett knattelag. Ett av våra mål var också att få in fler tjejer och det har vi fått, säger han. – En stor del av vår upptagning sker i centrum och vi ville göra någonting där människorna är. Titta noga på Johan Anderssons fot. Trots fula knep lyckades flicka på bilden göra mål. Barnen spelar på en konstgräsplan i anslutning till skolan. Enligt Bernt Lindgren och Mats Persson har en positiv utveckling har skett i skolan. Uppslutningen kring föräldramöten ökat och det har blivit lugnare i skolan. – Projektet fungerar som ett komplement till skolan. Det ska finnas något att se fram emot och någonstans att gå efter skolan, säger Mats Persson. På säsongsavslutningen inför jul trängdes barnen på fotbollsplanen tillsammans med tränare och föräldrar. Lina El Sayed var där för att titta när sonen Abdu spelade. Han tränar fotboll två gånger i veckan i centrum och en gång på Idrottsplatsen. – Jag kommer hit för att ge stöd år barnen. Det är inte så ofta jag har tid att komma. Han spelar fotboll tre gånger i veckan och simmar två, så det är mycket fram och tillbaka. Projektet har blivit mycket uppmärksammat. Idrottsföreningar från Köpenhamn och Oslo har besökt BoIS i centrum och det finns ett intresse för att göra liknande projekt.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser