Annons

Ung Landskronasaxofonist fick 20 000 ur Jaderska Fonden

Musiken upptäckte Kristofer Larsson redan som liten påg och fem år gammal tog han de första trevande pianoackorden hos legendariska tant Allie.
– Det var föräldrarna som ville att jag skulle börja spela, själv hade jag
nog inte mycket att säga till om då
, minns Kristofer, idag 23 år ung, med ett leende.

Nu har Kristofer Larsson bytt ut pianot mot saxofonen och nyligen belönades han med stipendium på 20 000 kronor ur Jaderska Musikfonden för sin fortsatta utveckling som musiker.
– Den här gången fundera jag på att använda pengarna till att köpa in en tvärflöjt som jag gärna vill lära mig spela. Förra gången gick pengarna till en saxofon, berättar Kristofer som då tillbringade en hel dag med att testa saxar innan han bestämde sig för en tenor av märket Selmer, serie tre.
– Men den var helt blank och jag ville ha en matt så jag bytte och efter ett tag kom ett paket direkt från fabriken i Paris, det var häftigt.

Annons
 

Under studietiden i Landskrona blev det mycket musik, i stans ungdomsorkester, sång i körer och lite löst sammansatta popband. Pianot var huvudinstrumentet och klassisk musik grunden. Det hela resulterade i kurser för välkände professor Hans Pålsson och Kristofer Larsson spåddes en lysande framtid som pianist. Men han började redan som tioåring att fuska med sax hos Berndt Nordberg och nu ör det saxen som gäller.
– Men jag hade börjat lyssna lite på föräldrarnas jazzmusik och nu är det jazzen jag brinner för. Men jag spelar fortfarande lite piano när tillfälle gives. Jag bor inte långt från St Hans kyrka i Lund och det händer att jag går in där och spelar lite, det är rogivande.

Med all denna talang ligger en musikutbildning nära till hands, men icke sa Nicke, istället läser Kristofer Larsson till civilingenjör i elektroteknik på Lunds Tekniska Högskola.
– Det fanns väl en gammal synpunkt som gick ut på att första skaffa sig ett riktigt yrke innan man gick vidare som musiker, förklarar han med ett brett leende.
– Jag har ett drygt år kvar till min examen och min förhoppning är att jag skall kunna kombinera tekniken med musiken eftersom jag också gillar allt som blinkar och lyser.

Den digitala tekniken har öppnat nya möjligheter också för musiker. Nu nöjer han sig inte med att spela i olika band, istället sätter han samman fler olika grupper och den senaste konstellationen heter Sound of Lund Big Band och består av 18 hängivna jazzentusiaster med fullständig blåssektion.
– Att leda ett storband är häftigt, det finns så mycket man kan göra
tillsammans,
menar Kristofer som annars kör med sin kvartett, Doxy Music som gärna bjuder på lite Charlie Parker, Thad Jones, Sonny Rollins och bland modernare musiker lockar saxofonisten Bob Mintzer.
– Mintzer har gjort en del riktigt fräcka grejer, avslutar Kristofer Larsson innan det är dags att dra igång veteranerna i jazzklubbens Husband som stand in för rutinerade Lennie Gustafsson. Tillsammans med Per Hansson, trummor, Nils-Olof Bark, piano och pappa Sven-Olof Larsson på bas fick Kristofer det att svänga duktigt till Parkers “Now’s the Time”.

Fakta
Jaderska Musikfonden delade ut totalt 120 000 kronor till sex stipendiater, förutom Kristofer Larsson fick Cecilia Bonde, Henriett Jörnmo, Mattias Svensson, Lukas Arnsby och Emma Rosenberg vardera 20 000 kronor för sina fortsatta musikstudier.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser