Annons

Studiebesök från Tuzla gästade gymnasieskolan

Förra veckan anlände ett antal studenter och fyra lärare från Bosnien till Landskrona. Anledningen till besöket vara att under en vecka gästa Enoch Thulingymnasiet. Studiebesöket är andra delen av ett projekt som inleddes för knappt ett år sedan då ett antal elever från Enoch Thulin reste till Bosnien och besökte en skola i staden Tuzla. Projektet leds av Anna Lundahl, lärare på en av gymnasieskolorna i Landskrona, och Edina Pucic som är lärare på skolan i Tuzla. Meningen med projektet är att eleverna ska lära sig om, och acceptera, andra människor och olika kulturer, men så klart har de också roligt.

Landskrona Direkts utsände diskuterade skillnaderna mellan det svenska och det bosniska skolsystemet, och även skolorna i sig, med eleverna. Till exempel så får en lektion i Bosnien inte vara mer än 45 minuter och eleverna har bara 15 minuter på sig att äta lunch. Det finns inte heller någon skolrestaurang så eleverna måste, i likhet med många andra länder, köpa och ta med sig egen mat. Avståndet till skolorna är ofta mycket större, men även om man “bara” bor tio kilometer från skolan i Bosnien kan det vara ett problem på grund av dåliga vägar.

Annons
 

Det är ett stort probelm för några elever eftersom dom måste gå kanske två kilometer till närmsta buss och sedan åka en hel timme för att bara komma tio kilometer, säger Selma Suman, en av lärarna i Tuzla. Lärarna får därför en lista på vilka som bor längre bort eftersom de kan ha svårt att ta sig dit i tid. En annan sak som speciellt lärarna lade märke till var förhållandet mellan lärare och elev, vilket är mycket personligare här än i Bosnien.

– Detta orsakas av det stora antalet elever i varje klass. En lärare kan ha upp till 400 elever om dagen vilket gör det nästan omöjligt att ha en personlig relation till varje elev, säger Edina Pucic. En sak som eleverna noterade var allt material som fanns och lokalernas goda skick.

Besökarna från Bosnien säger att de har känt sig välkomna, trots det gråa och kalla vintervädret vi har haft.
– Jag kunde ha stannat här i en månad!, säger Edina Pucic. Det finns planer om att lägga ut en hemsida med mail-adresser till alla eleverna från Enoch Thulin och gymnasieskolan i Tuzla så att de kan hålla kontakten med varandra. Innan dess kommer det att hållas en tävling där man kan lämna in förslag på logo till skolan i Tuzla och vinnaren får äran.

– Vi hoppas att samarbetet skall kunna fortsätta i framtiden, men det beror på vad man kan få för bidrag, säger Anna Lundahl. Detta året sponsrades projektet av Internationella Programkontoret.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser