Annons

Polisen kartlägger ungdomsgängen

I dagarna har Folkpartiet lämnat in ett yrkande till ASN som går ut på att man vill utöka samarbetet mellan polisen och socialtjänsten för att få bukt med ungdomsbrottsligheten i Landskrona.
I ett pressmeddelande undertecknat av Lisa Flinth och Mattias Adolfsson i Folkpartiet står följande:
Vi har noterat att polisen och representanter för socialtjänsten har helt olika bilder av verkligheten i Landskrona. Oavsett vem som förmedlar den rätta bilden, tycks dessa två institutioner leva i olika världar. Detta är helt oacceptabelt, då man inte kan vidta åtgärder för att förbättra ungdomssituationen om man inte ens är överens om hur verkligheten ser ut.

Från polisens sida anser man dock att samarbetet fungerar bra,
– Vi har en mycket bra dialog med både fältgruppen och framför allt skolan. Socialen och åklagarmyndigheten har flera samtal i veckan där de lägger pussel över vad vi inom polisen kommer fram till, säger närpolischef Tom Jensen och förklarar,
– Vi har ett flertal utredningar på gång. Det rör sig om fyra mer eller mindre sammansatta tonårsgäng som sysslar med brottslighet. Det rör sig om allt från bilinbrott och bilstölder till skadegörelse och hot. Sammanlagt är det mellan 50-60 ungdomar i ålder 13-19 år som är kartlagda och många av dessa utreds just nu.

Annons
 

Att gängen söker konfrontation med varandra är känt av polisen och än så länge har man lyckats förhindra att något större bråk brutit ut,
Vi är lyhörda och försöker att synas så mycket som möjligt där ungdomarna befinner sig. Vid något tillfälle har vi kommit till platser där det skulle göras upp. Det har då funnits cirka 15 personer på plats. Dessa har dock varit helt obeväpnade och vår förhoppning är att vårt störningsarbete ska lugna ner känslorna så att ingen kommer till skada, säger Jensen vidare.

För några år sedan yrkade Folkpartiet i budgeten att några av kommunens socionomer från ungdomsgruppen skulle samlokaliseras med polisen i polishuset. Förslaget avslogs, men från partiets sida tror man fortfarande på idén och återkommer nu med ett liknande förslag, allt för att utöka samarbetet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser