Annons

Julkrubbsutställning på muséet

Svensk-Polska Föreningen arrangerar en utställning med polska julkrubbor på Landskrona museum på söndag då man firar första advent med julstök.
– Polen är välkänt för sina fantastiska julkrubbor. Och de allra finaste kommer från Krakow. Julkrubbor därifrån finns över hela världen, inte minst i olika museer. Dessa krubbor kännetecknas av sina bjärta färger och sin fantasifulla arkitektur, skriver Tor Johanson, sekreterare i Svensk-Polska Föreningen i Skåne i ett pressmeddelande.

– I Sverige var det tidigare förbjudet att visa julkrubbor i svenska statskyrkan eftersom de ansågs stå katolicismen alldeles för nära. Det var först 1929 som en orädd kyrkoherde i Malmö S:t Petri kyrka ställde upp en julkrubba i en svensk kyrka. Då bröts “bannlysningen”. Nu finns julkrubbor i nära nog alla kyrkor förutom i hem och på allmänna platser men det är få, om ens några, som är så fina som de polska, avslutar Johansson.

Annons
 

Utställningen pågår t.o.m. trettondedagen 2005.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser