Annons

-Skandalöst!, anser Wernberg om rivningen av Hasselgården

Nu har byggnadsnämnden tröttnat på vanskötseln av Hasselgården och hotar med vite om 100 000 kronor om inte fastighetsägaren vidtar åtgärder mot den pågående rivningen.
– Något liknande har jag aldrig sett, det här är värre än jag trodde,
suckade byggnadsnämndens ordförande, Roy Wernberg, tillika ombudsman inom Byggnads och ringde upp Arbetsmiljöverket för att försöka stoppa den till synes olagliga rivningen som pågår.
Enligt de uppgifter jag fått så finns det flera ton asbest i byggnaden och då är det skandalöst av fastighetsägaren att inte inhägna området. Dessutom är det mycket farligt, suckar Roy Wernberg.

Samtidigt som ägarna, danska Absalon Pension, fick beskedet om viteshotet så lämnades också bygglov på 39 nya bostadsrätter i en första etapp av två på totalt 69 nya lägenheter.
Vi kommer omedelbart att stänga av byggnaden, det är kriminellt det som pågår och vi tror oss veta vilka det är som river byggnaden ner och säljer dörrar och fönster, förklarar direktör Michael Henrichsen och lovar omedelbara åtgärder mot den olagliga rivningen.
– Det har vi hört förr och den här gången hoppas jag verkligen att bolaget tar itu med problemet, säger Roy Wernberg som nu börjar bli aningen trött på den segdragna historien kring Hasselgården, psykvårdens gamla byggnad på lasarettsområdet som i början på 90-talet såldes till en lokal byggmästare.
Då skulle byggnaden omvandlas till lägenheter, men nedgången på
bostadsmarknaden kom emellan och lokalerna stod länge öde och tomma. För dryga två år sedan köpte danska Absalon Invest Hasselgården och presenterade omfattande nybyggnadsplaner. Men även denna gång gick planerna i stöpet och nu är det Absalon Pension som har ansvaret. Efter en olycklig inledning som slutade med en öppen konflikt med den tidigare arkitekten har Absalon nu plockat fram nya ritningar och fått bygglov för projektet.
Närmast räknar vi med att stänga av byggnaden och i mars hoppas jag att vi kan påbörja rivningen, förklarar Michael Henrichsen och tillägger att försäljningsarbetet med de 39 lägenheterna inom snart skall påbörjas.
– Vi har plockar fram hela underlaget och kommer inom det snaraste att påbörja en aktiv försäljning. I takt med att vi vet vilket intresse det
finns för att köpa lägenheterna så kan vi också påbörja det praktiska
arbetet,
lovar Michael Henrichsen med hot om vite på 100 000 kronor hängande över bolaget om man inte snarast åtgärdar den illegala rivningen och inhägnar området.
Inflyttningen är beräknad till december 2005 och de planerade lägenheterna får en bostadsyta på 52 till 112 kvadratmeter plus altan. Nettokostnaden med hundra procent lånefinansiering är beräknad till 5 975 kronor i månaden för en lägenhet på 112 kvm och 4 675 kronor för 84 kvm. De billigaste beräknas kosta 2 975 kronor i månaden helt lånefinansierade.

Annons
 

Fakta
Absalon Pension är ett privat pensions- och investeringsbolag med huvudsäte i Köpenhamn. Bolagets huvudsyfte är investering i fastigheter, bland annat om- och nybyggnation av bostadsfastigheter, samt förmögenhetsförvaltning.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser