Annons

Maskerad till vardags och fest

Maskerad, till vardags och fest är temat för Tonie Lewenhaupts nya
utställning. Här möter besökarna den traditionella maskeradkostymen, men också det mer genomarbetade rollspelet och stadslivets många yrkesroller.
– Människan har genom modet sökt efter olika identiteter och att klä ut sig till en maskerad är ett sätt att resa upp eller ner på samhällsstegen, berättar Tonie Lewenhaupt som just nu arbetar med boken “Klädernas tysta språk” som kommer att finnas i boklådorna nästa år.
– Att arbeta med den här utställningen har varit väldigt roligt och
stimulerande, något jag haft glädje av i mitt arbete med den nya boken.

För Landskronaborna är Tonie Lewenhaupt ingen ny bekantskap, hennes
utställningar med modet som tema har tidigare lockat storpublik till såväl
Konsthallen som museet.
– Vi har under en tid pratat med Tonie om en utställning och det var hennes idé att arbeta med maskeraden som tema, förklarar avdelningschef Elisabeth Arvidsson som ser maskeraden som dubbelbottnad.
– På maskeraden kan man gömma sig bakom sin mask, men också framträda i en ny roll genom kostymen. Det finns många sätt att se på maskeraden som fenomen och förhoppningsvis väcker utställningen till en del funderingar.
I fyra stora tablåer berättas maskeradens historia, drömmar lyfts fram, men också det enkla.
– Jag träffade en person som berättade att han tyckte det var jobbigt,
bökigt och varmt att klä ut sig, så han gick på festen som lättklädd boxare,
berättar en leende Tonie Lewenhaupt och rättar till handskarna på utställningens egen boxare.
Men här finns även den fatala nattens drottning och yppiga Spanjorskan
tillsammans med Cowboyflickan och Pierrot, Commedia dell Arte´s ständigt vitklädde sanningssägare.
– När jag pratat med dräktuthyrare så har de berättat för mig att kvinnorna alltid vill hyra nätstrumpor. Här tycks finnas ett behov av att spela glamorösa och fatala roller. Något som kan vara värt att fundera över.
En av avdelningarna lyfter fram vår tids rollspel, vad som i dagligt tal på
svengelska kallas för lajvare.
Här handlar det om att gå in i en roll för flera dagar och försöka uppleva hur det kunde vara på medeltiden eller 1700-talet, poängterar Tonie Lewenhaupt och påpekar att rollspelet är en utveckling av den traditionella maskeraden.
– Maskeraden har alltid ändrat form, nu är det vanligt att arrangera
temafester, det kan handla om 70-talsfester med hippies och allt annat som hör till eller en fest för företagsledare som kittlar fantasin,
menar hon och visar fram stadslivet som ytterligare en arena för våra olika roller.
– Här ser vi hur olika yrkesroller kräver olika kläder och vad är lämpligare nu än att ta med en tomte, avslutar hon med ett leende och på söndag öppnar utställningen på Landskrona museum och Tonie Lewenhaupt som kl 14 själv kommer att visa och berätta om utställningen.

Fakta
Vernissage blir det på söndag kl 14 och på tisdag kommer Claes Schmidt, marknadschef på Slagthuset i Malmö, att hålla föredrag om hur det är att leva som transvestit. Claes Schmidt blev känd för en stor publik när han i fjor presenterade sig som Sara Lund. Föredraget äger rum kl 19.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser