Annons

Guldglans kring Gottfrids

Det är guldglans kring det välkända varumärket Gottfrids chark, detta efter totalsegern i Chark-SM:s pastejklass med nyheten pastej med kallrökt skinka.
– Jättekul och en fin uppmuntran för hela företaget, berättar Lennart
Svensson, tredje generationen som nu driver familjeföretaget vidare.
Chark-SM anordnades nu för tredje gången och Gottfrids Chark fick 3
guldutmärkelser i pastejklassen för sin bakad leverpastej, leverkorv
original och för pastej med kallrökt skinka. Över 100 svenska charkföretag deltog med dryga 500 produkter. Bland de produkter som klarar guldkriterierna bedöms smak, utseende, konsistens och kvalité.
– Guldvinnarna går sedan vidare till finalen då en totalvinnare utses och i år föll vår nya pastej juryn i smaken, berättar Lennart Svensson och läser upp juryns motivering;
“En mycket god pastej med många plus och fin konsistens. Spännande nytänkande utan att avvika för mycket från traditionell pastej. Trevlig kombination med pastej och kallrökt skinka”.

– Eftersom jag själv funderat ut smaken så känns det lite extra roligt och ett bevis på att vi är på rätt väg med våra nya produkter.

Annons
 

Gottfrids Kött- och Charketuributik grundades 1926 av Gottfrid Svensson och var i många år verksam på Föreningsgatan, men företaget blev trångbott i slutet på 60-talet och då flyttade ägarna, Gottfrids söner Eddie och Arne, ut till nya lokaler på Kuskahusgränden och där ligger företaget fortfarande.
– Under några år hade vi kvar butiken i stan, men nu är all verksamhet
koncentrerad på tillverkning,
betonar Lennart Svensson som äger företaget tillsammans med sin kusin och tidigare svåger.
– Nu jobbar även min dotter Emma här som säljare, men om Gottfrids kommer att fortsätta som familjeföretag är för tidigt att säga.

Gottfrids stora produktion är koncentrerad till leverprodukter, leverpastej och leverkorv. Men företaget har även tillverkning av falukorv och smörgåskorv. Så här långt har man skickat ut dryga 180 ton pastej, 130 ton leverkorv och lika mycket övriga produkter, bland annat falukorv. Totalt sysselsätter företaget 21 personer.
– Vår stora marknad är Skåne, men våra produkter finns över hela landet och vi har plockat fram en ny leverkorv för att försöka lära Stockholmarna att leverkorv är ett pålägg, berättar Lennart Svensson med ett leende.
Konkurrensen är hård inom charkbranschen och för Gottfrids vidkommande gäller det att arbeta med produktutvecklingen. Även om Gottfrid Svenssons bakade pastej fortfarande utgör basen så har gräddpastejen som såg dagens ljus för några år sedan seglat upp som ett likvärdigt alternativ.
– Och nu lanserar vi en tredje pastej som jag hoppas skall vara ute i
butikerna lagom till julhandeln,
avslutar Lennart Svensson och ställer
tillbaka den stora bucklan som följde med utmärkelsen och som Gottfrids får behålla i två år, till det är dags för nästa Chark-SM.

Fakta
Chark-SM arrangeras av SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, som är ett industriforskningsinstitut. Institutet ägs av SIKs Intressentförening (70% av aktierna) och IRECO Holding AB (30% av aktierna). SIKs syfte är att stärka livsmedels- och bioteknikföretagens konkurrenskraft.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser