Annons

Namninsamling för att rädda Huset

Det populära inline- och skateboardstället Huset ska läggas ner vid årsskiftet det har arbets- och socialnämnden beslutat. Verksamheten är för dyr anser politikerna och menar att Huset har färre besökare än kommunens två andra fritidsverksamheter, Nova och Öppet Dammhag.
Nu börjar protesterna göra sig hörda från ungdomar som frekventerar ungdomsstället.
– Bland annat har en namninsamling påbörjats bland ungdomarna. Sen hör man att det muttras en hel del men det är klart de vet nog inte riktigt hur dom ska agera, säger Petri Manu sportchef för innebandyklubben Falcons som sedan två år tillbaka driver verksamheten i Huset.
Huset håller öppet sex dagar i veckan och har en minst sagt varierande besöksfrekvens, allt från 10 till 100 besökare om dagen. Dessutom är stället ett populärt utflyktsmål för ungdomar från stora delar av Skåne, men även en del danskar letar sig över sundet för att åka skateboard och inlines i Landskrona.

Det går inte att driva Huset med ideella krafter. Det kostar i runda svängar en miljon om året att driva verksamheten här, förklarar Manu som dock inte helt gett upp hoppet om att klubben på ett eller annat sett ska kunna fortsätta verksamheten.
– Vi lägger oss inte ner och dör. Just nu undersöker vi olika möjligheter att kunna fortsätta med verksamheten även om ASN drar in sitt stöd. Huset fungerar som ett andra hem för många av våra besökare. Problemet är vad som sker om vi tvingas slå igen, säger Manu och drar paralleller med vad som skett i Helsingborg.
– Där lades ett skajthus ner och problem uppstod på flera centrala platser. Vad säger bostadsbolagen när ungdomarna börjar åka på gårdar, bänkar och räcken istället?

Annons
 

Petri Manu medger att han inte insåg hela vidden av ungdomsproblematiken som man fick på köpet när han och Falcons accepterade att driva Huset för två år sedan.
– Vi möter skoltrötta ungdomar, man hör saker jag knappt trodde var sanna. Det är helt uppenbart för mig att verksamheten behövs. Möjligtvis behövs den ses över lite men alla ungdomar kan inte inlemmas i idrottsföreningar eller för den delen i det övriga ungdomsutbudet som kommunen erbjuder, säger Manu som detta till trots fått ett par ynglingar att börja spela innebandy.
– Vi har en liten rink på Huset och visst har ett par ungdomar genom åren hittat vidare till föreningen men det är inte det som är grejen här, poängterar Manu som istället menar att föreningen kan bidra med idrottsrörelsens normer och värderingar.
– Det är många ungdomar som behöver regler och att någon bryr sig. Jag tror främst det är det vi kan bidra med, avslutar Manu.

Jag är den förste att beklaga att vi tvingas lägga ner en verksamhet som fungerar så bra, säger Bengt Johansson ordförande i ASN och tillägger,
– Det är helt och hållet en ekonomisk fråga. Får vi inga tillskott till kassan så finns det ingen möjlighet att driva Huset vidare.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser