Annons

Ny fotoutställning på museet

En av helgens större händelser är att man på museet fortsätter att visa upp högkvalitativa fotoutställningar. På söndag klockan 14.00 är det vernissage på Alexander Nudels Enfolded Views – Inslagna Utsikter.

Alexander Nudel är född i Ukraina 1957. Vid tre års ålder flyttade hans familj till Leningrad och vid tolv års ålder började han fotografera stadens storslagna arkitektur med en primitiv Smena kamera som han lärde sig att använda på egen hand.
Vid ungefär samma tid upptäckte Alexander arbeten av Theophan Grek och Ivan Rublev från 15-hundratalet och började kopiera ikoner på papper med vattenfärg.

Annons
 

1970 antogs han till utbildningen på konstskolan vid Mukhina Institutet i Leningrad efter mycket hård konkurrens, men redan efter två år avstängdes han från studierna för “dåligt uppförande” d v s för försök att kombinera s/v fotografi med teckning och måleri i sina skolarbeten. Detta ansågs provokativt och “dekadent” av skolledningen.
1973 flydde han Sovjet med sina föräldrar, men hans misstänksamhet mot “huvudlinjen” i konsten och kulturinstitutionernas roll i detta sammanhang kvarstod.

Alexander kom till Stockholm 1982 efter en hel del resande i världen och fria konststudier bl a i New York och Paris. 1983-86 lärde han sig regi och teaterproduktion praktiskt hos Nelia Veksel i Sverige och Tyskland och 1990-92 lyckades han få kompletterande utbildning i fotografi hos Christer Strömholm i Sverige och Frankrike. Ledaren för denna utbildning blev fotografen Örjan Kristenson, Christers assistent, kopist och nära vän.

Det var på Örjan Kristensons uppmaning sommaren 1998, som Alexander först kom till Christer Strömholms hus i Höganäs. Han förälskade sig i Skåne och stannade kvar. Sedan 1999 är han permanent bosatt i Landskrona med sin familj och har sin ateljé här.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser