Annons

Lyckad räddningsövning med helikopter på Gipsön

Vinden var besvärlig och viss spänning låg i luften när räddningshelikoptern från Kallinge för första gången övade räddning från ett vindkraftverk på Gipsön utanför Landskrona.
– Vi har tidigare inte tänkt på att öva på vindkraftverk, men när man bygger fler och fler vindkraftverk till havs så är det en nyttig övning för vår del, berättade divisionschef major Johan Quist medan besättningen gjorde sig klar för dagens övningar som även inkluderade en tur till Kullaberg.

Från Sydkrafts sida vill man gärna få övningen genomförd så att säkerheten kan bli den största möjliga på framtida verk.
– När det gäller verk som står på backen så har vi sedan några år tillbaka väl genomarbetade planer för räddningsarbetet, men till havs vet vi inte riktigt hur vi skall göra. Nu hoppas jag att vi kan få svar på en del av våra frågor efter den här övningen, poängterade vd:n för Sydkraft Vind, Ulf Stjernfeldt som dessutom var den som tog initiativet till de tolv vindkraftverken på Gipsön 1996.
– Läget var perfekt och dessutom användes den inte längre som gipsdeponi.

Annons
 

Övningen inledes med en teoretisk genomgång kring övningens förutsättningar. Det finns mycket att tänka på när man närmar sig ett vindkraftverk, allt från vinden till möjligheterna att komma åt eventuellt skadade i det lilla turbinrummet.
– Från vår sida vill vi veta hur vi skall konstruera maskinhusen i framtiden för att göra det lättare att komma till med räddningsinsatser, förklarade Ulf Stjernfeldt som omedelbart fick veta att vindmätarna måste konstrueras så att de kan plockas bort och inte vara i vägen för en eventuell bår.
– Nu kunde vi inte plocka upp någon bår, men hade det varit skarpt läge så hade vi knäckt vindmätaren, konstaterade navigatör Lars Persson, en av medlemmarna i den fem man starka besättningen i räddningshelikoptern som i övrigt bestod av två piloter, en navigatör och menige ytbärgaren Emil Löfgren som för 66 kronor om dagen genomför sina farliga uppdrag.
– Jag plockades ut genom mönstringen, annars tänkte jag mig inte att bli ytbärgare. Men det är så intressant att jag kan tänka mig en fortsatt utbildning också efter lumpen, berättade han innan det var dags att klättra upp i tornet för att ta emot räddningslinan i form av en blydagg som vinschades ner från helikoptern.
– På det stora hela gick övningen bra, men tyvärr kunde vi inte skicka upp någon bår eftersom vi då hade förstört vindmätaren. Nu skall vi analysera det här och se vilka förbättringar som kan göras på framtida verk med hänvisning till säkerheten, summerade major Johan Quist medan piloten Lars Gardell satte ner helikoptern efter en lyckad övning.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser