Annons

Mycket cykel på Arkivens dag

Lördagen den 13 november håller Arbetarrörelsens Arkiv öppet hus med anledning av Arkivens dag. Arkivens dag innebär att alla Arkiv i Norden, dagen till ära, skall vara öppna. För varje år brukar ett tema utlysas. Årets tema blev kommunikation.
– Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona tog fasta på detta och vårt speciella tema i vad som omfattas av ordet kommunikation blev en cykelutställning, som vi genomför tillsammans med Cykelfrämjandet i Landskrona, skriver Björn Chebrell på Arbetarrörelsens Arkiv i ett pressmeddelande.

För Arkivets del blir utställningen i tre faser. Samtliga med mycket fotografier. I den första fasen behandlas kommunikationsmedel helt enkelt om att sättet att förflytta sig.
– En resa börjar med ett enda steg, men den kan sedan fortsättas med en uppsjö av andra transportmöjlighet, som flyg, bil, båt eller varför inte elefanter… Denna första del illustreras av äldre Landskronafotografier, skriver Chebrell och fortsätter,
– Den andra fasen i utställningen blir en kort tur i cykelns historia från den så kallade sparkcykeln till storhjulingen och fram till den mer traditionella cykeln och i den tredje fasen blir det att helt återvända till “cykelstaden Landskrona” med bland annat ett avsnitt om cykeltillverkaren i Landskrona under namnet Allvelo, Allmänna Velocipedförsäljnings Aktiebolaget, som vid förra sekelskiftet även hade bilförsäljning med mera på repertoaren.

Annons
 

Cykelfrämjandet kommer i sin utställning att visa på sin verksamhet och berätta lite om föreningen, som i övrigt fyller 70 år i maj 2005.
Föremålsmässigt har man inte så mycket att visa upp men man hoppas dock på att kunna visa upp två fyrtiotalscyklar, samt en äkta gammal storhjuling.

Allmänheten hälsas välkomna till Arbetarrörelsens Arkiv och Centrum för Arbetarhistorias lokaler, med ingång från Eriksgatan 66, på lördag mellan klockan 10-14.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser