Annons

Bus eller godis

Pass på! Nu står dom där snart igen, grannbarnen, utklädda till små monster och knackar på din dörr. Samtidigt med den framsträckta korgen kommer också frågan; Bus eller godis?
Gör inte som undertecknads gamla mor som tog en chokladkaka ur monsternas korg och stoppade ditt en tjuga istället.
Jag förstod inte vad de handlade om. Busgodis? Jag gick och hämtade en peng och tog en liten chokladbit. Var det inte så man skulle göra?, var hennes smålustiga kommentar till första mötet med det lokala Halloweenfiradet på Kungsgatan i Landskrona.

Precis som i USA, handlar det om att muta barnen med godis för att slippa bus. Den som inte kan eller vill bjuda på godis får räkna med att få utstå något hyss. En mindre lustig variant av buset som även det härstammar från det stora landet i väster är att få husfasaden bombarderad med allehanda ruttna matvaror.
Detaljhandeln har inte varit sena att haka på Halloweenfirandet. Inom svensk handel har överenskommits att marknadsföring och handel med halloweenartiklar ska koncentreras till 31 oktober.

Annons
 

Fakta
Halloween (Alla Helgons Afton); namnet på allhelgonafton, 31 oktober, i anglosaxiska länder. Vid denna tid firade de forntida britannerna sommarens slut och det nya årets början. Man tog hem kreaturen från betesmarkerna och trodde att onda väsen och spöken var i farten nattetid, varför man tände eldar i det fria i avsikt att skrämma bort dem. Åtskilliga av dessa traditioner levde vidare efter kristnandet och övertogs sedermera av de invandrande germanfolken. Med tiden förvandlades de till barnupptåg och dit hör det tiggeri som utövas vid Halloween av barn.

Tilläggas kan att allhelgonadagen, den dag då man i Sverige hedrar de döda (en tradition som enligt vissa uppgifter ska ha förts in i Sverige av italienska arbetare på Gustavsbergs porslinsfabrik för drygt ett sekel sedan) egentligen infaller den 1 november men sedan 1953 firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november och sedermera kallas Alla helgons dag.
Sedan Buttricks VD Bengt Olander, 1982, tog Halloween till Sverige från USA har man försökt skilja de olika traditionerna åt genom att förlägga Halloween helgen till veckoslutet innan Allhelgonahelgen
.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser