Annons

Sveriges tätaste hus ligger i Glumslöv

Sveriges tätaste hus ligger i Glumslöv. Det har Landskronahem fått svart på vitt av från Sveriges provnings- och forskningsinstitut som testat de välisolerade fastigheterna som nu också blivit formellt invigda.
– Vi fick först inga uppgifter eftersom man först ville kontrollera så att siffrorna var riktiga, berättade en nöjd projektledare Werner Strolz som får medhålla i sin entusiasm av hyresgästerna Åke och Ingegerd Gravin som i juni lämnade villan i Kyrklyckan efter 40 år för att flytta in i sin nya bostad.
Det känns jättebra och luften i lägenheten är så fin att blommorna står tre veckor längre än i vanliga hus. Luftväxlingen är mycket behaglig och det känns lite som att bo på ett semesterhem.
Tanken var att avgående bostadsminister Lars-Erik Lövdén skulle inviga
kvarteret med 35 supertäta lägenheter, men tiden räckte inte till och därför fick Boverkets senior adviser Fredrik von Platen klippa bandet.
Med tanke på det stora intresse som finns för att få ner energiförbrukningen kommer det här projektet att synas i sömmarna av olika byggherrar. Det här är ett bra exempel på framtida byggande med stora miljöhänsyn, betonade Fredrik von Platen och projektledare Werner Strolz berättade att de självuppvärmda husen tillvaratar den inköpta energin tre gånger. En plattvärmeväxlare i varje lägenhet tar upp värmen i luften som släpps ut och lämnar tillbaka den till den friska luften som tas in i lägenheten. Återvinningsgraden är så hör som 85 procent.
Husen har superbra isolering och är hela åtta gånger tätare än vad
regelverket föreskriver. Genom återvinning av energin så blir också klimatet i lägenheterna mycket behagligt,
lovade Werner Strolz som när han för två år sedan presenterade sin idé för Landskronahem också fick gehör för sinafunderingar.
– Vi tyckte att det hela lät intressant och det här området i Glumslöv var mycket lämpligt för projektet. Vi har gjort studiebesök i Göteborg där man tidigare byggt på ett liknande sätt och då blev vi övertygade om att det här var rätt modell, poängterade Landskronahems ordförande Lars Wallstén som inte utesluter att liknande projekt kommer att växa upp runt om i landet.
– Intresset för det här kvarteret är stort och jag är övertygad om att många kommuner kommer att följa efter.
Trots att lägenheterna saknar traditionell uppvärmning så har Landskronahem inte haft några problem med att hitta hyresgäster.
– Nej. Intresset har varit stort för projektet redan från starten, berättade Lars Wallstén och hyresgästen Jan Olsson nickade instämmande.
– Det var efter vårt studiebesök till Göteborg som jag blev övertygad. Nu skall vi bara se hur vi klarar vintern, men det skall säkert gå bra. Så här långt har allt varit över förväntan.

Fakta
Kvarteret Nornan består av 35 lägenheter med 2-4 rum och en bostadsyta på 70 till 115 kvadratmeter. Hyran är 930 kronor per kvadratmeter och år. En tvåa på 70 kvm kostar 5 553 kronor och en fyra på 115 kvm kostar 8 769 kronor.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser