Annons

Felparkerade bilar kan forslas bort

Nu blir det hårdare tag mot felparkerare. Sedan några veckor tillbaka har kommunen möjligheter att forsla bort bilar som stått felparkerade en längre tid och det kostar att lösa ut dem.
– Möjligheten har vi haft tidigare, men saknat en lämplig förvaringsplats, berättar entreprenadingenjör Tony Brné som ansvarat för bortforsling och skrotning av gamla bilar sedan 1999.

När det gäller skrotbilarna så ligger det årliga genomsnittet runt 50, 60 bilar. Men det är inte bara att ringa in och anmäla en skrotbil och sen få den bortforslad. Det krävs ett detaljerat protokoll som grund för skrotningen.
– Vi måste först försöka få tag i ägaren innan vi kan göra något och sen har ägaren fyra dar på sig att göra något, så vi går inte bara in och lyfter bort en misstänkt skrotbil, förklarar Tony Brné och tillägger att tidsramen fungerar som en garanti.
– Det kan ju handla om ett renoveringsobjekt eller liknande och då måste ägaren rimligen få en möjlighet att flytta bilen innan vi gör något.
Den som av bekvämlighetskäl låter kommunen skrota sin bil blir snart påmind om att det inte är kostnadsfritt.
– Ägaren får en räkning på dryga tusenlappen i genomsnitt och betalar man inte så skickar vi kravet vidare till kronofogden.

Annons
 

Just nu pågår en skrotbilskampanj över hela landet med Håll Sverige Rent och Naturvårdsverket som initiativtagare. Redan mellan maj 2001 och december 2003 genomfördes en första kampanj som resulterade i 90 000 insamlade skrotbilar. Den drevs i samarbete med Sveriges kommuner.
– Den första kampanjen fungerade ganska bra, men den här gången tycker jag inte att det fungerat något vidare. Förra gången fick vi in hela 210 skrotbilar, i år ligger siffran så här långt på 49 bilar. Så kampanjen har inte gett mycket för Landskronas vidkommande.

Nu är det inte bara dumpade skrotbilar som ställer till med problem,
felparkerare är ett annat bekymmer. Men nu har kommunen fått fram en säker förvaringsplats och redan har ett antal bilar lyfts bort och sedan får ägaren lösa ut dem mot en avgift.
– Vi hade en del problem med utlandsregistrerade bilar som länge stod
felparkerade, men när vi började plocka bort bilarna så tycks problemet ha minskat.

Om inte bilen utgör någon direkt trafikfara så får felparkeraren först ett antal böteslappar. Händer då inget så forslas bilen bort till ett lager och sedan får ägaren lösa ut den mot en avgift på dryga tusenlappen.
– Avgiften baseras på hur länge vi har bilen i förvar och skulle bilen inte
hämtas inom någon månads tid så övergår ägandet på kommunen och vi kan då sälja bilen,
förklarar Tony Brné och dessutom kommer det att bli möjligt för P-vakterna att beställa en flyttning av felparkerare.
– Då kan P-vakten själv beställa en bärgare och finnas på platsen tills
bilen är bortforslad,
avslutar Tony Brné och säkert kommer felparkerarna att bli aningen mer försiktiga nu när man inte bara riskerar böter utan dessutom kan få bilen bortforslad.

Fakta
Håll Sverige Rent leder, samordnar och administrerar Skrotbilskampanjen som pågår mellan den 29 mars 2004 och den 31 december 2006. Kampanjen genomförs i samarbete med Folksam och landets kommuner. Den vänder sig till allmänheten som har möjlighet att rapportera in övergivna skrotbilar genom att ringa 020-75 76 00.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser