Annons

Ska BoIS grusa Patriks gulddröm?

Med tre omgångar kvar av fotbollsallsvenskan möter BoIS Malmö FF på bortaplan den 18 oktober. Om BoIS vinner matchen tar man ett stort steg mot förnyat allsvensk kontrakt. Vinner Malmö FF ligger man bra till för att eventuellt kunna bärga Lennart Johanssons Pokal och därmed det allsvenska guldet.
Malmö tränas av Tom Prahl men bakom honom står en landskronabo. Det är före detta BoISaren Patrik “Puda” Johansson som är assisterande tränare till Prahl och hans manskap.
Vi har ett fantastiskt samarbete. Folk vet inte vad det innebär att vara assisterande tränare men ansvaret är stort och även om det är Prahl som syns mest och har det yttersta ansvaret så är det oftast båda som kommit fram alla beslut, säger Johansson när Landskrona Direkt hälsar på ute i Patrik och hans familjs radhus på Drottningen i Landskrona.

Vi sitter vid frukostbordet och stämningen är familjär,
– Familjen betyder mycket för mig. Det är här jag hämtar min energi. Det är klart att de tar en del men i gengäld har jag tusenfalt tillbaka. Utan deras stöd hade det inte gått att ha mitt arbete, säger Johansson och börjar berätta om sig själv.

Annons
 

Första gången jag var på en fotbollsplan var när jag var 5-6 år i Asmundtorp. Något riktigt spel blev det dock inte förrän jag kom till Häljarp något år senare. När jag var 15 gick jag tillbaka till Asmundtorp och när jag fyllt 19 var det BoIS som gällde, säger Johansson.

Faktum är att han redan då inlett sin tränarkarriär. Men det var inte fotboll som han lärde ut. Patrik var även intresserad av ishockey och hjälpte till att träna ungdomarna i Lejonet, en syssla han hade mellan han var 16 och 21 år.

Det skulle dock bli fotbollen som tog över.
Johansson var BoIS spelare fram till han var 21. Den största meriten i laget, och därmed i sin aktiva fotbollskarriär då BoIS spelade i söderettan.
– Det var på sommaren 1988 och båda mittbackarna Per-Åke Theander och Mikael Hjelte var skadade. Jag togs ut i startelvan då BoIS mötte Falkenberg på bortaplan. Matchen slutade 1-1 och jag var klart godkänd. Efter matchen var det dock ett längre sommaruppehåll och de båda ordinarie mittbackarna kom tillbaka och jag var åter tillbaka på bänken och i b-laget. Sedan var det dags för militären och efter det så kunde jag inte fortsätta som spelare i BoIS, minns Johansson.

Han stannade dock kvar i klubben och det var nu hans karriär som fotbollstränare tog fart.
Den före detta BoISaren Göran Pettersson var huvudtränare för u-laget och Johansson blev assisterande tränare till honom.
1990 kom Conny Karlsson till BoIS och ersatte Claes Cronqvist, Sonny Johansson och Tommy “Gyxa” Gustavsson. Göran Pettersson tog steget upp och hjälpte Karlsson och Patrik Johansson tog över huvudansvaret för BoIS u-lag.
– Jag var kvar till 1993 och hade några fantastiska spelare, bland annat Andreas Jakobsson och Greger Andrijevski, säger Johansson.

Han hade dock inte lagt den aktiva karriären åt sidan helt och hållet,
Nej, jag spelade samtidigt i Landora. Jag kommer ihåg att Christer Hallbäck, som då jobbade på IP, erbjöd mig en privat parkeringsplats, säger Johansson och skrattar,
– Då var man på IP varje dag.

Därefter tog han ett sabbatsår och jobbade som reseledare och platschef i österrikiska Saalbach och väl hemma igen var det åter dags för Asmundtorp.
– Jag och Thomas Gustavsson var spelande tränare i föreningen som då höll till i division 6. Styrelsen hade beslutat sig för att satsa och resultatet av denna satsning ser vi idag då man ligger i trean. Jag kommer ihåg att vi var fullkomligt överlägsna första året. 19 segrar och 3 oavgjorda blev skörden och seriesegern var tidigt i hamn.

Därefter hörde dåvarande u-lagstränaren i HIF Benny Lennartsson av sig och undrade om inte Johansson var intresserad av att träna HIFs j-lag,
– Jag tackade ja, och det var då min tränarkarriär tog fart på allvar. HIF var stora då, bland annat spelade a-laget i UEFA-cupen 1996 och professionalismen var mycket hög till och med på j-lagsnivån. Jag byggde då upp ett brett kontaktnät och när sedan Sonny Johansson i BoIS ringde och hörde om jag ville vara hans assisterande tränare i laget tvekade jag inte.

Puda tog steget upp ett snäpp och började nosa på elitfotbollen. Sonny var tränare i två år och han ersattes av Reine Almqvist år 2000. Patrik, som kände Almqvist sedan tiden i HIF, stannade kvar och laget var mycket nära att ta steget upp i allsvenskan,
Inför den sista matchen hade vi avgörandet i egna händer. Vi skulle åka upp till Kalmar och vid vinst hade vi avancerat till allsvenskan. Nu gick det inte bättre än att vi fick stryk med 2-1.

Reine tog beslutet att lämna BoIS direkt efter matchen mot Kalmar och så gjorde även Patrik Johansson trots att Reine föreslog BoIS att Johansson skulle ta över huvudansvaret.
– Det är inte alltid så lätt att ta steget upp under sådana omständigheter. Rollerna är så annorlunda så jag är inte säker på att det skulle vara den bästa lösningen, kommenterar Patrik.

Han är dock inte sen att berömma föreningen och dess satsningar,
Vi spelade en fantastisk fotboll, både under Sonnys och Reines ledning. Anledningen till framgångarna hittar vi i föreningen. BoIS satsning på ungdomsverksamheten var a och o och Bernt “Linkan” Lindgrens arbete med de yngre spelarna var så in i helvete viktig, poängterar Patrik.

2001 var första året som Patrik blev huvudansvarig på elitnivå då han började träna IFK Malmö och det fanns ingen tvekan i beslutet. Tre år stannade han i klubben innan Malmö FF hörde av sig för ganska exakt ett år sedan,
– Jag känner Tom Prahl sedan tidigare och jag tvekade inte eftersom jag viste att jag skulle hamna i en av landets mest professionella klubbar och som hade som mål att vinna allsvenskan.

Och där är alltså Johansson idag.
Redaktionen frågade Patrik om han inte gladdes det minsta om en BoISare gör ett snyggt mål på MFF,
Nej, det gör jag inte. Jag har fullständigt fokus på Malmö FF och det måste man ha. Jag kan inte glädjas åt att se ett annat lag göra mål på mitt. Däremot både hoppas och tror jag att BoIS kommer att stanna kvar i allsvenskan. Den senaste tidens resultat har gett självförtroende som lyfter laget. Dessutom tycker jag att det räcker med att vi blir av med ett allsvenskt lag i Skåne.

Avslutningsvis får Johansson sia om det kommande derbyt,
Det blir oerhört tufft. Allsvenskan är en av Europas jämnaste ligor och alla lag kan slå alla.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser