Annons

Flera användningsområde för teatern

Tanken är att teatern skall sjuda av liv och det är teaterkonsulent Håkan Persons uppgift att förverkliga de höga ambitionerna.
– Teatern är en fantastisk byggnad och efter den omfattande renoveringen för några år sedan är lokalerna mycket ändamålsenliga för flera olika användningsområde, berättar Håkan Persson efter att först ha dukat ut efter en populär torsdagslunch, ett stående inslag i verksamheten.
– Vi kommer att söka efter fler användningsområde och det finns en hel del funderingar om framtiden, menar han och lyfter fram en handlingsplan för teater och dans som kulturnämnden nu antagit.
– Självklart skall levande teater och dans stå i centrum, men det finns
också andra användningsområde som är intressanta.
Ett av dessa är konferenser under tider då teatern i vanliga fall står tom.
– Konferenser kan med fördel förläggas på dagtid och då är teatern oftast ledig. Dessutom finns här den nödvändiga tekniken, så det är en verksamhet vi tror kan komma att öka, poängterar Håkan Persson som är väl bekant med teatern som byggnad efter alla år med Nya Skånska teatern.
– Jag började arbeta på Skånskan redan för tio år sedan och var sedan med på hela resan fram till nedläggningen. Eftersom stat och region drog ner på anslagen så gick det tyvärr inte att fortsätta med en fast ensemble, men nu hoppas jag att teaterlivet kan leva vidare genom en aktiv teaterförening.
Själv vill Håkan Persson satsa mer på ungdomen för att säkra återväxten inom teatern. En väg att nå målet blir genom att bilda ett ungt råd som skall utbildas till att klara olika arrangemang.
– Jag minns när Landskronapågen genomfördes i samarbete med skolorna och det är ett projekt som kan komma igen i framtiden. Det är viktigt att ungdomen också upptäcker teatern så att vi tryggar återväxten på det området.
En annan tanke går ut på att locka Cirkus Cirkör till Landskrona för att
sprida funderingarna kring den populära nycirkusen.
– Här hoppas jag att vi kan utveckla samarbetet med skolorna eftersom nycirkus samtidigt är mycket motion. Vi söker också efter en plats som kan lämpa sig för en föreställning, men har ännu inte lyckats hitta någon lämplig lokal.
Teatern tappade hundra platser efter renoveringen, de nya och bekvämare stolarna tillåter endast att man tar in en publik på 254 personer, en låg siffra för att erbjuda dyra produktioner.
– Då skulle biljettpriserna bli för dyra, men samtidigt har vi fått väldigt
bekväma stolar och vi får försöka hitta föreställningar som passar teatern, vilket inte skall vara någon omöjlig uppgift.

Lite nya grepp blir det redan till julen då den tidigare julkabarén, som
spelats de senaste tio åren, ersättas med två uppträde med Birgit Carlstén onsdag den 8 december där hon framför delar ur Kerstin Thorvalls “Det mest förbjudna” och veckan därpå “Två och en flygel” med Jalle Lorensson och Jan Sigurd där de gör “Birds and blues”.
– Vi vill göra något annorlunda och inte så dyrt som julbord, hoppas det här kan tilltala publiken, avslutar Håkan Persson innan det är dags att jobba vidare med planeringen för teaterns framtid.

Kommande Torsdagslunch
Imorgon besöks teaterrestaurangen av BEATLES REVISITED.

Annons
 

Beatles Revisited är Malmömusikerna Claes Ottelids och Ted Perssons tolkning av ett knippe Beatleslåtar. Det blir alldeles nya varianter på de välbekanta tongångarna; en del har fått en jazzkostym, en del har fått latinamerikanskt stuk och visst har en lätt flamencodoft. Viktigast är dock kanske den akustiska prägeln som sättningen sång, akustisk gitarr och kontrabas borgar för.
Till vardags är de två musikanterna lärarkollegor vid musikhögskolan i Malmö. Bokning till torsdagsluncherna sker som vanligt på Landskrona Museum.


Fakta Landskrona Teater
Den 29:e mars 1899 beslöt stadsfullmäktige att teatern skulle byggas på den så kallade Neesska trädgården vid Järnvägsgatan. Uppdraget att rita den nya teaterbyggnaden gavs till arkitekterna Alfred Arwidius och Fredrik Sundbärg och hösten 1901 var teaterbyggnaden färdig för invigning av Kung Oscar den II.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser