Annons

Första medborgarförslaget i fullmäktige fick tummen ner

Efter en trög start börjar nu medborgarförslagen strömma in till kommunen och först ut att få ett förslag behandlat av kommunfullmäktige var Jan Gadd, representant för DHR.
Men det blev tummen ner från fullmäktige och totalt finns idag dryga 20-talet förslag under behandling.
– Men jag ger mig inte utan kommer igen, lovar Jan Gadd som föreslagit att kommunen skulle återställa förbehållsbeloppet som i februari sänktes till den miniminivå som riksdagen beslutat.
Neddragning innebar att medborgare i behov av kommunal assistans fått 426 kronor mindre att leva på i månaden.
– Som jag ser det är det inte kommunen som inte har råd med sänkningen av taxan för hemtjänsten, det är den drabbade gruppen som inte har råd med höjningen, påpekar Jan Gadd och betonar att kommunens ekonomiska underskott inte skall skyllas på några hundra hjälpbehövande.
– Alla grupper är ansvariga för att få en budget i balans, det skall inte
bara drabba de svagaste,
påpekar Jan Gadd som själv är förlamad i benen efter en arbetsolycka i början av 70-talet.
– Jag jobbade på bygge då och föll från fjärde våning och slog sönder
ryggen.

Jan Gadd blev efter olyckan mycket framgångsrik skytt med flera OS- och VM-medaljer i grenen tio meter luftgevär.
– Jag slutade som världsmästare 1990 i USA. Efter att jag drabbats av en hjärtinfarkt tog jag mediciner som klassades som dopning och då fick jag inte fortsätta att tävla internationellt, så då var det dags att lägga av, berättar Jan Gadd, idag 63 år, som engagerat sig djupt för de handikappades situation i samhället och han under åren drivit flera viktiga frågor, inte minst kring färdtjänsten.
– Vi måste göra vår röst hörd om vi skall få gehör för våra krav och mot den bakgrunden tycker jag att medborgarförslagen är ett mycket bra initiativ. Här kan alla kommuninnevånare föra fram sina tankar och funderingar och det gynnar demokratin på sikt, menar han och tillägger att han gärna sett att varje fullmäktigemöte föregicks av en kortare frågestund.
– Det har man i andra kommuner, själv har jag varit i Båstad och ställt en del frågor. Det skulle vara bra om man kunde avsätta en kvart till frågor från medborgarna.

Annons
 

Kommunen räknar med att få in 6,5 miljoner kronor i omvårdnadsavgifter i år, en sänkning av taxan till tidigare nivå skulle betyda minskade inkomster på i runda tal tre miljoner kronor.
Kommunalrådet Niklas Karlsson menade under debatten att han för sin del inte hade något emot förslaget, men saknade förslag till finansiering.
– Jag frågar mig bara vem som skall finansiera de andra miljonerna som kommunen går back. Det kan inte vara rätt att bara en grupp drabbas, poängterar Jan Gadd och lovar att fortsätta kämpa för sin och andra handikappades rättigheter.
– Jag har redan skrivit några nya medborgarförslag och kommer att fortsätta informera för att nå förståelse för våra förslag. Redan har några pensionärsorganisationer ställt sig bakom förslaget och fler kommer att följa efter.

Fakta
Möjlighet att lämna in medborgarförslag infördes på försök första januari i
år och hittills har drygt tjugo förslag lämnats till kommunen. Alla, såväl vuxna som barn, som är folkbokförda i Landskrona kommun har rätt att
lämna in förslag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser