Martin Emondsällskapet bildat

Så har då Martin Emondsällskapet i Landskrona formellt sett dagens ljus och nyvalde ordförande, Carl-Axel Halldén är nöjd med upptakten.
– Vi är några stycken som arbetet med det här ett tag nu och det känns skönt att äntligen ha bildat sällskapet, menar Halldén som länge saknat en kontaktyta vad gäller Martin Emonds konst.
– Emond var en mycket stor konstnär och det känns verkligen angeläget att lyfta fram hans konstnärskap i ljuset igen, poängterar Carl-Axel Halldén och understryker att detta blir sällskapets huvuduppgift.
– Vårt mål är att få fram underlag för en bok om Emonds livsgärning och dessutom undersöker vi möjligheten att arrangera utställningar i framtiden. Enkelt uttryckt vill vi arbeta med att lyfta fram hans konst för en bredare publik.

Till att ingå i den första styrelsen valdes även Jens Basse, Tord Olsson, Kalle Berggren, Birthe Wibrand och Elis Rogberg. Tryggve Emond, konstnärens son, är adjungerad till styrelsen. Och förutom styrelsen har sällskapet också fått tiotalet nya medlemmar.
– Men vi vet att det finns ett större intresse, så förhoppningsvis kan vi
locka fler medlemmar nu när sällskapet är bildat.

Martin Emond föddes den 14 oktober 1885 i Tågarp som den yngste av fem bröder. Fadern, Lars Jönssons, konstintresse smittade av sig på sonen som efter avlagd realexamen vid Spyken i Lund studerade vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm. Han tog sin teckningslärarexamen 1919 och fortsatte sedan att studera vid Konsthögskolan i Stockholm fram till 1921. Åren därpå företog Martin Emond flera studieresor i Europa, bl a som Prins Eugenstipendiat.

Martin Emond var en av grundarna av konstnärsgruppen Nio Unga 1925 och Färg och form 1933. Parallellt med sitt konstnärskap grundade Martin Emond tillsammans med sina bröder konfektionsfabriken Emil Emond AB och han kombinerade konstnärskapet med sitt arbete i familjeföretaget. Han deltog även aktivt i Landskrona kulturliv som ledamot i dåvarande kulturnämnden samt Landskrona Konstförening. Martin Emond avled den 28 april 1965.

Till arkivet