Annons

Barnen är framtidens besökare på Tycho Brahe minnena

Nu blossar debatten om staketet runt Tycho Brahe minnena på Ven åter upp. Inhägnaden fick många venbor och Tycho Brahe entusiaster att bli rejält upprörda när det uppfördes sommaren 2002. Ilskan riktades mot såväl själva inhägnaden som att kommunen skulle avgiftsbelägga området. Protestaktionerna blev dock verkningslösa och ett 1,40 meter högt staket av järn omgärdar sedan dess området. Nu har därför en protestlista med 1000 namnunderskrifter överlämnats till kommunen.
– Vem ska betala satsningen? Det görs stora investeringar i Tycho Brahe minnena och dessa måste finansieras. Därför är det en självklarhet att inhägna området och ta ut en entréavgift, säger kommunfullmäktiges ordförande Gösta Nilsson och Göran Nyström, administrativ chef på Kulturförvaltningen tillika chef över Tycho Brahe minnena tillägger,
– Det finns inga kommunala anslag för driften. Budskapet från kommunen har hela tiden varit att anläggningen ska finansiera sig själv. Initialt innebär det dock en merkostnad för kommunen men denna ska återbetalas senare.

Konsekvensen av beslutet har blivit att även skolklasser måste lösa entré för att besöka anläggningen. Något som eleverna i 8C på Gustav Adolfskolan nu också vet. Vid en lägerskola förra veckan fick man tillgodogöra sig undervisningen om öns världsberömde astronom från “fel” sida av staketet. Klassens budget räckte helt enkelt inte till att betala de 25 kronor per elev som avkrävdes.
Det kan tyckas vara en struntsumma, men det finns familjer som har svårt att undvara de 200 kronorna som lägerskolan kostar. Jag försökt därför komma i kontakt med Göran Nyström innan vi påbörjade lägerskolan för att höra om vi kunde komma in gratis, men lyckades inte nå honom förrän vi var på ön. Tanken var att vi inte behövde anlita någon guide eftersom vår matte/No-lärare, Klas Hyltén-Cavallius, är en erkänd expert på området och fanns med på lägerskolan. Nu blev beskedet “samma regler gäller för alla”, varför undervisningen fick ske utanför det inhägnade området, säger elevernas lärare Kerstin Zirnig.

Annons
 

Varje år sedan 1971 har Zirnig varit med elever från GA-skolan på lägerskola på Ven.
– I drygt 30 år har jag tillsammans med elever gått upp till statyn och likt Tycho blickat upp mot himlavalvet. Jag har fullförståelse för att kommunen måste ta ut en avgift för den fantastiska multimedia presentationen och andra påkostade satsningar men att vandra i trädgården och gå upp till statyn tycker jag borde vara fritt, anser Zirnig och tillägger efter en stunds funderande.

– Egentligen borde det vara fri entré till hela anläggningen för skolklasser från Landskrona. Likväl som vi får betala när vi utnyttjar kommunala faciliteter i andra kommuner, typ museer eller Ak-va-kul i Malmö, där deras elever går in gratis eller till rabatterade priser så borde Landskrona på samma sätt måna om sina barn.

– Det är naturligtvis en solidaritets- och rättvisefråga. Det får inte bli så att elever från en vis skola har råd att gå på en utställning medan elever på en annan kommunal grundskola inte har det. Samhället ska formas så att kulturen är tillgänglig för alla, säger Gösta Nilsson och menar att problemet måste lösas.

Landskrona Direkt har gjort en snabbrundringning till kranskommunerna för att höra hur man där bemöter skolklasser.
På kommunala Lunds konsthall tar man årligen emot många skolklasser.
– Alla skolklasser har fri entré men skolor utanför Lund får betala om man önskar guidning. Det tycker jag nog att man ska ha om skoleleverna ska få behållning av besöket. Anledningen till att Lundabarnen slipper betala är i sig naturlig. Deras föräldrar betalar kommunalskatt och bidrar därmed till Konsthallens existens, säger Elisabet Carlström på Konsthallen i Lund.

På närliggande Kulturen i Lund – förövrigt Årets museum i Sverige 2004, vilken ägs och drivs av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige ser man det som en själklarhet att barn och lärare ska ha fri entré.
Oavsett om klassen kommer från Lund eller någon annan kommun är det fri entré. Barnen är morgondagens besökare och det är viktigt att väcka nyfikenheten. Lärare som vill besöka museet i förberedande syfte har naturligtvis också fri entré. Skulle klassen däremot vilja ha en guidad visning kostar det 400 kronor, säger man när Direkten ringer upp.
Tongångarna är desamma i Malmö och Helsingborg.
Malmö Museer med Slottet Malmöhus, Teknikens- och Sjöfartens hus, Kommendanthuset har fri entré för skolklasser från Malmö och klasser från andra kommuner betalar symboliska fem kronor per elev. Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg har fri entré för alla skolklasser oavsett kommun upp till och med gymnasiet.

Göran Nyström uppskattar att man kommer att ha gjort cirka 525 guidningar innan säsongen avslutas den 3 oktober. Runt 250 av dessa är skolklasser varpå endast ett 15-20 tal är från Landskrona. Sammanlagt kommer någonstans mellan 32-33 000 besökare ha passerat vändkorset på Tycho Brahe minnena i år.
– Höj entréavgiften med en krona, släpp in skolklasser från Landskrona gratis. När barnen sedan kommer hem blir de även i fortsättningen utomordentliga marknadsförare av den fina anläggningen och Ven, avslutar Kerstin Zirnig.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser