Stora pumpor i Axeltofta

I anslutning till Halloweenhelgen tävlar man i USA om vem som odlat den vackraste och den största pumpan. Utöver den stora äran att få kalla sig pumpakungen, överstiger prissummorna ofta 50 000 kronor. Rekordet för en enskild pumpa ligger på över 600 kilo. I Sverige har odlingsexperterna lyckas driva upp praktexemplar på över 400 kilo.

Något blygsammare är man i Axeltofta där familjen Hultgren för tre år sedan var med om att starta upp den första pumpodlingstävlingen.
– Det hela började som en kul grej och är det fortfarande. Vi var ett par koloniägare som slog vad om vem som kunde driva fram den största pumpan, säger Joakim Hultgren som första året kunde väga in en vinnarpumpa på dryga 20 kilo. I år har tävlingen vuxit ut till att omfatta 18 deltagare.

– Det var faktiskt svärmor (Greta Persson) som vann årets tävling med en rekordpumpa på hela 76,5 kilo, berättar Hultgren medan barnen Michelle och Natalie använder delar av årets skörd som klätterställning.

– I slutet av maj fick alla deltagare varsin planta uppdriven från samma fröpåse därefter har alla fått odla och göda efter bästa förmåga. Första helgen i oktober är det sedan högtidlig invägning. Naturligtvis förekommer det en del tjuv och rackarspel mellan deltagarna. Det är inte alltid man vill avslöja sina bästa knep utan diktar ihop någon liten vit lögn angående gödning, säger Hultgren och ler stort.
Ett par odlingstips är han trots allt beredd att lämna.
– Det är viktigt att vattna plantan varje dag. Jag använder en hel del hönsgödsel, mest på våren. Tomatgödsel är också bra. Sen är det viktigt att inte pollinera första bästa honblomma utan att ta en ett par meter från moderplantan, tipsar Hultgren.

Det vill till att man har lite plats över när man ska ge sig på att odla pumpor. I Greta Perssons koloni har det som var en liten förkultiverad planta i slutet av maj, brett ut sig över 25 – 30 kvadratmeter i början på oktober.
– Man får se det positivt. Det tar ogräset och dessutom är de mogna pumporna mycket dekorativa, anser Hultgren som tillsammans med grannarna har välfyllda komposthögar i pumpskördetider.

Nu återstår det för familjen Hultgren att gröpa ur och skära till pumporna. Jack-O-Lantern eller som barnen säger pumpagubben kommer i år att få ett alldeles nytt sken.
När man skär till ögon och mun ur den store pumpan så blir hålen för stora för att det skall gå att använda värmeljus. Tvärdraget släcker ljusen så i år har köpt en lysrörslampa på Biltema som jag tänkte montera in i vinnarpumpan, avslutar Hultgren.

Av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet