Sågade konstverk ersätter sjuka almar

Nya siluetter börjar så smått framträda i Stadsparken. Det är motorsågskonstnären och skogshuggaren Daniel Andersson från Billesholm som förvandlar en del av trädstubbarna i parken till skulpturer.

Det var parkchef Magnus Landtblom som kläckt idén att göra något mer av de sjuka almarna än att bara såga ner och fräsa bort dom.
– Jag har grunnat på det i ett par års tid och när det nu visade sig att Daniel var en hejare på att hantera motorsågen så tycker jag det kunde vara värt ett försök när nu almsjukan slog till med full kraft, säger Landtblom.

Ingen av de 125-åriga almarna som stått i parken har gått att rädda.
– Träden har stått här sedan parken grundades 1880 och var några riktiga praktexemplar, säger Landtblom och uppskattar att uppemot 100 almar i kommunen nu fått stryka på foten de senaste tre veckorna.

När Landskrona Drekt besöker parken är Daniel Andersson i farten med motorsågen och skulpterar fram ”tulpaner i vas” ur en av de kvarlämnade stammarna.
– Där borta i den stora stocken är tanken att jag ska såga fram en Chesterfieldfåtölj, berättar Andersson och pekar mot en kvarlämnad stock med en diameter på nästan 170 centimeter.
– Sen kommer jag att såga en predikstol i stammen vid Gamla kyrkans grund, en kaktus mot Alléskolan samt några sittplatser och soffor, säger Andersson som redan hunnit göra klar den första skulpturen som symboliskt nog förställer ett almlöv.
– Tanken är att vi på just denna skulptur kommer att sätta upp en minnesplakett över almsjukan 2003, säger Magnus Landtblom.

Skulpturerna kommer att oljas in och därefter får den naturliga patinan ge den slutgiltiga finishen.
– Sen återstår det och se hur länge de håller. Det är lite av ett lotteri men en 10-15 år kan man väl hoppas på, säger Landtblom som nu medverkat till att Landskrona snart kan stoltsera med två skulpturparker.

Fakta:
Almsjuka är en parasitsjukdom på alm, orsakad av sporsäckssvampen Ophiostoma ulmi. Svampen lever i veden, där den avsöndrar ett gift som får träden att vissna och så småningom dö. Svampsporerna sprids med insekter, framför allt almsplintborrar (släktet Scolytus), med regn och med vind. Under 1980-talet fick almsjukan kraftigt fäste i flera svenska landskap.
Källa: Nationalencyklopedin

Till arkivet