Vägrades köpa restaurang

Anwar El-Beyrouti ville köpa en falafel-restaurang i Landskrona, men när han vägrade svara på frågor om sitt medborgarskap gick affären i stöpet eftersom fastighetsägaren, Nor-Sve Fastigheter i Landskrona AB, då vägrade att hyra ut lokalen, skriver NST/HD.
Bolaget kräver att blivande hyresgäster fyller i en ansökan där de uppger nuvarande och tidigare medborgarskap. Detta gäller både affärslokaler och hyreslägenheter, skriver tidningen
När Anwar El-Beyrouti berättade att han inte tänkte svara på frågan om tidigare medborgarskap, fick han besked om att han inte skulle få bli hyresgäst.
– Jag blev så förbannad att jag rev sönder lappen, berättar han för NST/HD. El-Beyrouti säger att uppgiften om medborgskap kan användas i diskriminerande syfte.
– Det tycker jag inte om. Om jag är från Palestina och de inte tycker om palestinier, så kan de säga ”nej, vi vill inte ha dig som hyresgäst”, resonerar han.
På blanketten som blivande hyresgäster får fylla i står att ”Ofullständigt ifylld ansökan behandlas ej!”. Vidare anges att ”Nor-Sve förbehåller sig rätten att fritt anvisa och välja hyresgäst/er.”
Nor-Sve Fastigheter, som har norska ägare, köpte nyligen Webehus AB. Företaget äger 13 hyresfastigheter i Landskrona. Någon ansvarig för kommentar lyckades tidningen inte nå.

UPP

Till arkivet