Veteranerna tror på BoIS

Det råder fotbollsfeber i stan och inte sedan det sköna 70-talet har intresset för Bois varit så stort. Två som minns är nyckelspelarna Claes Cronqvist och Sonny Johansson.
– Det var fantastiska år, minns Sonny som med sina 110 allsvenska mål blev 70-talets allsvenska skyttekung.
– Jag har svårt att välja något enskilt ögonblick, det hände så mycket. Cupguld, allsvenska medaljer och spel i landslaget, allt väcker härliga minnen, menar Sonny medan Claes lyfter fram Bois hittills största framgång, cupfinalen mot Norrköping 1972, seger med 3-2.
– Den matchen hade allt, underläge med 2-0, avgörande i förlängning och fullsatta läktare. En riktig rysare, berättar Claes som dessutom hann med två VM-slutspel, 1970 och 1974, och totalt 16 landskamper på planen.
– Roligt nu är att Pontus Farnerud har nr 19, det hade jag också i Väst-Tyskland, förklarar Claes som liksom de flesta, för att inte säga alla, är positivt överraskad av Bois framfart i allsvenskan så här långt.
– Ärligt talat trodde jag att killarna skulle bli tillbakapressade och tvingas kontra, men det är bara ett lag som lyckats stressa Bois och det är Djurgården. Det är härligt att se med vilken optimism alla spelar och så bra som Bois har börjat i år gjorde vi aldrig.
Sonny erkänner också att han är positivt överraskad och att det kan leda riktigt långt.
– Kanske inte till serieseger, men definitivt till en placering på den övre halvan. Det är ett samspelt lag med flera killar som kan avgöra en match. Bois kan spela avslappnat medan det är värre för HIF som nu har en enorm press på sig.
Både Sonny och Claes gläds med Pontus Farnerud som nu fått chansen i det svenska VM-laget.
– Pontus skulle varit med tidigare, det var när han och Zlatan kom in som det blev fart på det svenska laget i matchen mot Paraguay. Båda visade prov på spelglädje som kan leda riktig långt, menar Sonny och Claes instämmer.
– Tyvärr har Pontus varit lite bortglömd, men är man bofast i ett franskt topplag så handlar det om en bra spelare. Det skall bli kul at följa Pontus i VM.
Claes och Sonny är också överens om att Sverige får det mycket, mycket svårt.
– Sverige kommer inte att gå vidare, motståndet i gruppen är för svårt, menar Sonny som tippar att Argentina tar VM med Frankrike och Brasilien som outsiders.
– Hjärnan säger nej, men hjärtat säger ja vad avser Sveriges chanser att gå vidare från gruppen. Det kan vara upplagt för en överraskning, varför inte spansk seger. Dessutom går det aldrig att räkna bort lag som Tyskland och Italien, betonar Claes.
Efter åren som aktiva har Claes, 57 år, och Sonny, 54 år, arbetat som tränare i olika föreningar. Givetvis har båda tränat Bois, senast Sonny som tog upp Bois från tvåan och vidare till Superettan. Idag handlar det om Helsingborgs Södra.
– Fotboll är fortfarande roligt att arbeta med, så det blir några år till, menar Sonny och Claes kör vidare i Fram.
– Så länge glädjen finns är det bara att jobba på. Medan Sonny har meste Boisare med sina 637 matcher får Claes nöja sig med att ligga sjua på matchlistan, men förklaringen är den att Claes spelade fem säsonger med Djurgården åren 1966-1970 och då blev det allsvenska medaljer samtliga år.
– Vi tog guld redan 1966 och det är faktiskt senast som Djurgården vann allsvenskan, så vi får se om årets lag kan leva upp till förväntningarna, betonar Claes som också var sekunder från att ge Djurgården ännu ett guld.
– Vi mötte Göteborg och det stod 1-1 när jag fick bollen helt ren framför mål med 45 sekunder kvar att spela, det hade inte gått att missa. Men domaren Bosse Nilsson blåste av matchen och våra protester hjälpte inte. Mycket närmare ett guld än så kan man knappast vara.
Återstår att se hur nära Landskrona Bois kommer allsvenska medaljer i år?


UPP

 

Till arkivet