Misstänkt vanvård kan leda till åtal

En 72-åriga kvinna på ett äldreboende i Landskrona fick larver i ett trycksår. Nu kommer ett antal anställda på äldreboendet att delges misstanke om brott, skriver NST/HD.
Några anställda på äldreboendet kommer att delges misstanke om misshandel alternativt vållande till kroppsskada. Det handlar om fallet i somras när en 72-årig kvinna visade sig ha larver i ett trycksår på ena hälen.
– Det handlar om personer som arbetat med kvinnan på det aktuella äldreboendet, säger chefsåklagare Jörgen Lindberg i Helsingborg till Nordvästra Skånes Tidningar.
Hur många personer som kommer att delges brottsmisstanke vill åklagaren inte uppge. Inte heller om den sjuksköterska som hade det medicinska ansvaret finns med bland de misstänkta.
Att åklagaren delger personerna misstanke om brott är inte detsamma som att åtal kommer att väckas. Förhören som skall hållas med de misstänkta skall först visa om misstankarna kvarstår. För åklagaren gäller det också att kunna styrka de eventuella brotten.
Personalen på äldreboendet upptäckte att den 72-åriga kvinnans trycksår blev mer och mer infekterat. Senare fann personalen larver i såret, varpå kvinnan fördes till Landskrona lasarett. Den ansvariga sjuksköterskan anmäldes rutinmässigt till Socialstyrelsen. Arbetsgivaren Landskrona kommun gav henne en varning, skriver NST/HD.

UPP

Till arkivet