Djurexpert kritisk till förbud

Att förbjuda minkfarmar tycker grundaren av Skansen-Akvariet, Jonas Wahlström inte är någon bra idé.
– Tanken är god, men det är aldrig bra med förbud. Ställ istället samma villkor för minkfarmare som för djurparker, där skall varje mink ha 40 kvadratmeter mark till sitt förfogande. Och varför inte ställa samma krav vad gäller hönsen, säger Jonas Wahlström med adress socialdemokraterna som beslutade om förbudet för minkfarmarna vid senaste kongressen.
– Det är så enkelt att ta till förbud, men det rimmar illa med den tid vi lever i och för tankarna till gamla länder i öst. Vi skall se till djurens villkor och ställa krav som gör det bra för djuren och inte förbjuda enskilda näringar, poängterade Jonas Wahlström när han höll föredrag för drygt 120 burfågelvänner från hela Skåne.
– Idag gör många burfågelvänner en mycket fin insats genom att avla fram fåglar och därmed utveckla raserna. Nu är det mycket få fåglar som importeras, de allra flesta är framodlade av entusiastiska fågelvänner, menar Jonas Wahlström som själv kallar sig för Skansens Alice Timander.
– Jag har blivit en kändis och det får jag leva med. Som ung grabb växte jag upp som granne med Skansen och så ofta jag hade tillfälle gick jag dit för att lära mig mer om djuren. Skansen-Akvariet startade jag för drygt 20 år sedan och här driver vi också en ganska omfattande avel.
Denna avel har resulterat i inplantering av utrotningshotade apor i Brasiliens djungler och bidragande med små apor till Japan.
– När det gäller dvärgsilkesapan så har vi avlat fram drygt 400 apor som placerats ut i Amazonas djungel, så vi känner att vi gör en hel del nytta.
Mötesdeltagarna blev överraskade och en del också lätt chockade när Jonas Wahlström plockade fram en mindre boaorm och en välväxt fågelspindel för allmän rundvisning.
– Efter vårt inträde i EU har det blivit fritt fram att ta med dessa djur från andra EU-länder och det leder tyvärr till en del problem. När ormarna växer vill man inte längre ha dem under sängen och då händer det att de lämnas i en skogsdunge och det är ingen lämplig miljö. Låt barnen först läsa en djurbok innan ni som föräldrar ger dem ett eget djur, underströk Jonas Wahlström innan det blev dags för frågestund och tips åt entusiastiska burfågelvänner.

UPP

Till arkivet