Klasshandboll lockar ungdomar

Handbollen är populär på grundskolan och förklaringen bakom är Gubbarna Wargos satsning på skolhandboll för mellanstadiet. – Vi började för några år sedan och intresset har varit stort, berättar Bengt Jönsson, kassör och ungdomsledare i Gubbarna Wargo som idag har närmare 300 pojkar och flickor i träning. – Att så många vill spela handboll kan vi tacka skolhandbollen för, förklarar Bengt medan samtliga femteklassare gör sig beredda för en hel dag med handboll. – Samtliga skolor med undantag för Häljarp finns med, varför Häljarp inte ställer upp vet jag inte, men så är det. Det innebär att 18 klasser finns med i startfältet. En av klasserna är 5A från Albano som matchas av gympaläraren Jonas Mohlin. – Ett trevligt initiativ som eleverna gillar, menar Jonas och hela klassen håller ljudligt med om att handboll är jätteroligt. Dessutom går det riktigt bra för 5A som inleder med att spela oavgjort, 4-4, mot en klass från Västervång, Gruppspelet avslutades sedan med solklar seger över Härslöv med 9-4 och det räckte för att Albanoklassen skulle gå till semifinal tillsammans med hela tre femmor från Västervång. I semifinalen överraskade Albano stort med att besegra förhandsfavoriten 5B från Västervång för att sedan förlora i finalen mot 5C från Västervång med hela 13-6. – Albano svarade för en mycket fin insats och spelade flera tuffa matcher, till sist orkade spelarna inte längre, analyserade Bengt Jönsson som också noterat att många tjejer börjar intressera sig för handboll. – De första åren var det bara några få tjejer som spelade, men nu kan vi ställa upp mer rena flicklag i de lägre åldrarna och det är mycket positivt. Ett syfte med klasshandbollen, som spela i årskurs 3,4,5 och 6, är att lära upp gympalärarna i handbollens många turer. – Annars är det så lätt att bara kasta in en boll och låta eleverna köra på. Vi vill gärna har ett positivt samarbete med skolorna för att locka barnen till handbollen. På sikt är vår målsättning att åter etablera handbollen som en stor sport i kommunen, understryker Bengt Jönsson som närmast laddar för höstens avslutande handbollsfest, den för sexorna nu på fredag. Gubbarna Wargo såg dagens ljus för några år sedan när anrika Wargo gick samman med Gubbarna, då en klubb med veteraner och massor av unga spelare. Nu håller klubben till i fyran, men sticker inte under stol med att målet är avancemang. – Vi vill högre upp i seriesystemet och det krävs om vi skall behålla våra talanger. Vi har fått några nya spelare och än så länge ser det riktigt bra ut och i år tror vi att det skall gå vägen, avslutar Bengt Jönsson.

Till arkivet