Annons

Sjösättning med glans Efter sjösättningen bogserades Trollfjord in i torrdockan.

Det var inte de vanliga premiärnerverna som gjorde sig påminda när skådespelaren Thomas von Brömsen drog i spaken som skickade Bruces senaste nybygge, färjan M/S Trollfjord, i vattnet.
– Det här är första gången jag är med om att sjösätta ett fartyg och jag känner mig smickrad. Det är ett hedersuppdrag nästan lika stort som att tala i Norge på 17 maj, sa en glad Thomas von Brömsen som när han inte sjösätter fartyg repeterar en ny teaterföreställning med Ulla Skoog.
– Jag har rest med Hurtigruten några gånger och vi spelade in TV-serien Mardrömmar ombord på den gamla färjan, så lite bekant med trafiken är jag.
Det fanns emellertid en viss tveksamhet till om sjösättningen kunde äga rum. En kraftig vind ställde till det för Bruces.
– Vi diskuterade med bogserarna och lotsen innan vi bestämde oss för att köra, sa en mycket nöjd Leif Clevström, Bruces nye vd som nu upplevde sin första stapelavlöpning som chef.
– Jag har tidigare varit med om hundratals avlöpningar och det känns lika fantastiskt varje gång. Det är som en förlossning, sa han nöjt och såg hur en bogserare fångade upp fartyget när vinden var på väg att skicka in det i Suprakajen.
– Det är inte mycket motstånd i ett skrov, fartyget ligger högt och utgör ett stort vindfång. Därför placerade vi en bogserare intill kajen för att hindra färjan från att gå emot.
När Trollfjord låg säkert i vattnet fick Thomas von Brömsen en riktig björnkran av Landskronavarvets ägare, Anna-Synnöve Bye.
– En underbar dag, klarblå himmel och ett vackert skepp. Det är alltid lika skönt att se ett nybygge glida i vattnet, menade Anna-Synnöve Bye som dock såg en del mörka moln vid horisonten.
– Varvsnäringen i Europa har problem med konkurrenterna i Asien som får stora statliga stöd och det försöker man nu rätta till genom EU. Jag hoppas att man lyckas, annars kan varvsnäringen i hela Europa få stora problem.
Medan de speciellt inbjudna gästerna tog plats för lunch inne på Citadellet bogserades Trollfjord in i dockan för att göras klar för vidare transport till utrustningsvarvet Fosen i Norge. Och redan är Bruces igång med systerfartyget Finnmark som skall sjösättas till våren nästa år och sen väntar, om än något försenat, skrovet till en lyxfärja.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser