Populärt med bilfri dag

Dagen skulle vara bilfri, men det fanns också utrymme för demonstration av miljövänliga bilar på den bilfria lördagen. Bitte Persson kopplade av från vardagen som P-vakt med att visa upp stans enda hybridbil som drivs av både el och bensin. – Bilen är helt perfekt i stadstrafik och jag gillar den jättebra, berättade Bitte medan hon delade ut en enkät med frågor kring arrangemanget. – Vi vill gärna veta lite vad folk tycker och ha det som underlag till nästa års planering, förklarade Bitte och visade upp bilen som kör i 50 kilometer i timmen med elmotorn igång och som vid högre hastigheter själv slår över till bensindrift. Det bjöds på mer än bilvisning på den bilfria lördagen och populärt var det fria bussåkandet och stundtals var det riktigt trångt på bussarna. – Så här mycket folk har vi aldrig haft tidigare, nu hoppas jag bara att alla som åkt också väljer bussen när det blir vardag igen, berättade en chaufför innan dörren gick igen och det var dags att köra vidare. På Kasernplan stod ett stort tält uppställt, allt för att gardera sig mot det ombytliga höstvädret. Här avlöste uppskattade uppträdande varandra till publikens stora förtjusning. Cykelfrämjandet fanns som sig bör på plats för att så ett slag för tvåhjulingen och att genomföra en bilfri dag var uppskattat av cykelvännerna. – Det är inte fel att ställa bilen hemma ibland, men jag tycker nog att det är många som kör ändå så informationen har kanske inte gått fram, analyserade Sture Pettersson som själv valde att cykla till stan. – För mig är det inget nytt. Jag cyklar alltid. Närmast skall den bilfria dagen, som genomförs runt om i Europa den 22 september, analyseras och därefter tar man beslut om den bilfria dagen skall arrangeras också nästa år.

Till arkivet