Sundsbuss i VentrafikKommunen köper sundsbussen Erasmus för 3,5 miljoner.

Kommunen köper in en Sundsbuss, Ersamus, för 3,5 miljoner kronor. Samtidigt kommer gamla trotjänaren Ven att säljas.
– Eftersom Ven är i behov av renovering för miljonbelopp såg vi det lämpligt att byta. När vi fick möjlighet att köpa in en Sundsbuss såg vi det som lämpligt, förklarar kommunalrådet Lars Wallstén.
Erasmus tar 248 passagerare att jämföras med Vens kapacitet på 123 passagerare.
Ven byggdes på Öresundsvarvet redan 1939, så här kan man tala om kvalité i byggandet. Och frågan är om inte kommunen borde behålla fartyget som en del av den moderna industrihistorien som planeras av kulturnämnden? Inom loppet av några år kommer fartyg som Ven med sina nitar och diselmotor att bli riktiga rariteter. Kanske dags att bilda ”Vens vänner” i kommunen och den vägen försöka stoppa en försäljning?
Erasmus är av modernare slag, byggdes i Norge 1971 och har seglat mellan Helsingborg och Helsingör sedan dess. Teoretiskt innebär det att Ventrafiken skulle kunna klassa båten för trafik mellan exempelvis Kyrkbacken och Vedbeck för att förbättra kontakten mellan dansk och skånsk kultur. men några sådana planer finns inte.
– När det gäller danmarkstrafiken så har vi ett avtal med Scandlines, konstaterar kommundirektör Leif Borg.
Erasmus skall nu användas som reservbåt och för chartertrafik och för ändamålet har kommunstyrelsen beviljat ett investeringsbidrag på 3,5 miljoner kronor.

Till arkivet