Jenny har krutet torrt

När Pia Hansen för ett år sedan tog hem OS-guldet i dubbeltrap hamnade lerduveskyttet i focus. Men trots framgången har tjejerna fortfarande svårt att hitta till skjutbanorna.
– Jag vet inte riktigt vad det beror på, berättar Jenny Olsson, 25 år och en av två tjejer som tävlar i nordisk trap för Saxtorp där även Rebecca Johansson tillhör talangerna.
– Båda tjejerna är oerhört duktiga och kan inom loppet av några år bli bland de främsta i landet om den rätta viljan finns, berömmer veteranen Olof Karlsson som inte själv har något lätt svar på varför så få tjejer tävlingsskjuter.
– Nej, det är inte lätt att svara på. Kanske är skytte inte den första idrott som flickor tänker på. Säkert finns det många orsaker. Men får vi fram duktiga tjejer som syns i media så kommer säkert fler tjejer att lockas till skjutbanorna.
Till saken hör att såväl Jenny som Rebecca har föräldrar som tävlar. Rebeccas pappa Mats Johansson vann B-finalen när säsongens avslutande cuptävling avgjordes i helgen. Och Jenny har fått följa med pappa Olle när han varit och tävlat.
– Jag sköt luftgevär som ung, men först på senare tid har jag börjat intressera mig för lerduveskytte, förklarar Jenny som själv var med och tävlade i helgen.
– Det började ganska bra, men jag har fortfarande mycket kvar att lära och har ingen chans mot de allra bästa.
Ytterligare en tjej fanns med i startfältet, Gun Andersson från Norra Frosta i Höör. Här handlar det om en rutinerad tjej som varit med i många år och tillhör den svenska dameliten i nordisk trap.
– Vi är några tjejer som tävlar, men jag hade gärna sett att det varit fler. En orsak kan vara att det är ganska dyrt. Förra året kostade det mig omkring 20 000 kronor och det är en hel del pengar.
Idag kan de yngsta få testa ute på skjutbanan, men så fort man skall köpa eget gevär och vara med och betala skott och duvor så blir det lätt pengar.
– Tjejerna här har en fördel av att det finns vapen och intresse i familjen, annars slutar många när man måste skaffa vapen och licens. Men samtidigt är det inte mycket värre än många andra idrotter.
Lerduveskyttet är indelat i fem olika klasser, nordisk trap, dubbeltrapp, skeet, olympisk trap och sporting. I nordisk trap skjuter man på en duva, i dubbel som namnet avslöjar dubbla duvor. I skeet varierar det mellan en och två duvor. I olympisk trap, som är den svåraste grenen mixar man samtliga alternativ och sporting går efter en bana och är populärt bland jägare.
Saxtorp har några landslagsskyttar i sina led. Niklas Grankvist är topprankad i landet och slutade som femma vid årets SM. Göran Magnusson blev sexa i skeet och själv rankas Olov Karlsson som nummer 14 bland de äldre skyttarna.
– Vi är ett tiotal som tävlar regelbundet och inom klubben är det flera skyttar som haft landslagsuppdrag. Nu kan vi bara hoppas att Jenny och Rebecca också tar sig dit på tjejsidan.
Helgens tävling vann Åke Nilsson, Eslöv A-finalen före Duvekes Lars Sjöblom. B-finalen vann hemmaskytten Mats Johansson före Lars Månsson från Hässleholm.

Till arkivet