Comeback för Karnevalen? 

Efter en sommar utan Karneval börjar det åter drömmas om sambatoner i Stadshuset. Socialdemokraterna har genom kommunalrådet Marita Larsson sagt sig vara beredda att satsa på en Karneval till nästa år och oppositionsrådet Tutti Johansson Falk vill styra om kommunala marknadsföringspengar till ett sambatåg 2002. Och festfixaren Bertil Hallengren drömmer även han om ett nytt och större landskronakalas. – Jag hoppas verkligen att kommunen vill satsa på Karnevalen igen. Kalaset har varit roligt, men går inte att jämföra med en riktig Karneval, summerar Bertil Hallengren som fått många förfrågningar om Karnevalen kommer tillbaka. – Många har kommit fram och snackat om hela festen och det var genomgående positiva kommentarer, men de flesta har saknat Karnevalen och den speciella stämning som skapas. Nu hoppas jag att politikerna är beredda att satsa lite pengar på en Karneval nästa år. Personligen tror jag att det är en utmärkt reklam för kommunen och vi kan locka hit många besökare från andra kommuner. Kalaset är för litet för att locka någon storpublik utifrån, menar Bertil Hallengren som är beredd att ställa upp och hålla i trådarna om han blir tillfrågad om en ny karneval. – Självklart, men det förutsätter att kommunen vill satsa de nödvändiga pengarna. Precis som man gör i såväl Malmö som Helsingborg. Moderaterna har också diskuterades karnevalens vara eller inte vara nästa sommar och moderaterna kan tänka sig lämna stöd till sambatåget. – Vi vill fortfarande inte lämna några bidrag, säger oppositionsrådet Tutti Johansson Falk. Men majoriteten i styrelsen kan tänka sig att från kommunens marknadsföringskonto betala för sambatåget, mot faktura i vanligt ordning. Dessutom tycker vi att de kostnader som genereras hos Tekniska verken och avser el, renhållning mm kan interndebiteras samma konto. Huruvida detta kommer att innebära att karnevalsområdet inhägnas har Tutti ingen uppfattning om och menar att det är upp till arrangören att avgöra. – Man måste respektera att det gäller för arrangören att få det att gå ihop och med vinst, annars är det ju ingen affär. Många av de artister som på tidigare karnevaler uppträtt gratis tror jag att de flesta besökare är beredda att betala för att se. Jag är säker på att arrangören ser till att besökarna får valuta för en eventuell inträdesbiljett. Kostnaden för detta förslag beräknar Tutti kommer att uppgå till knappt den miljon som (s)-ledningen kan tänka sig lämna i bidrag. – Jag kan inte se att vi inte skulle kunna komma överens i fullmäktige om detta förslag, pengarna är ju i stort de samma. Frågan är om krögarna, handlarna och föreningarna i stan är beredda att dra sitt strå till stacken men det tror och hoppas jag, avslutar Tutti. Det mesta tyder alltså på att man även i Stadshuset saknat sambarytmerna och frågan om Karnevalens återuppstående vara kommer att diskuteras den närmaste tiden. beslut måste fattas ganska snart om man skall klara av att göra nödvändiga bokningar för att ro iland evenemanget. Så kanske blir det tioårsjubileum av Landskronakarnevalen nästa år, ett år försenat.

Till arkivet