UKM och Jacob sätter punkt 

Ett roligt halvår går mot sitt slut för Jacob Persson, samordnare för Ung Kultur Möts, UKM, inom Region Skåne. – Det har varit några fantastiska månader och här har jag haft ett jobb som jag verkligen gillat, menar Jacob vars uppdrag tar slut i och med augusti månads utgång. – Det pågår förhandlingar om en eventuell fortsätttning, men vad som händer vet jag inte. Personligen hade jag gärna fortsatt, men som alltid är man beroende av nya pengar. UKM har varit igång några år och projektet går nu mot sitt slut. Två stora festivaler återstår, Riksfestivalen i Örnsködsvik i slutet av juli och Ung i norden i mitten av augusti. – Vi har genomfört festivaler runt om i 15 Skånska kommuner som varit med i projektet och i våras körde vi regionfinalen i Eslöv, berättar Jacob Persson som kommer att ha sällskap av några duktiga Skånska ungdomar på de avslutande festivalerna. Det är 26 ungdomar från Skåne som blivit uttagna till riksfestivalen i Örnsköldsvik 27- 30 juli och bland dem återfinns Sara Doverhed från Landskrona som ställer ut konst och popgruppen FMF som blev publikens val. Dessutom kommer rapparna The Crown från Svalöv att delta i den nordiska ungdomsfestivalen i Karlstad. – UKM är ingen tävling. Det viktigaste är att ungdomarna får visa vad de kan, träffa andra ungdomar som arbetar med kultur av olika slag. Men för att lösa det rent praktiskt har en jury svarat för urvalet av vilka ungdomar som reser till de stora festivalerna. Ung kultur möts vänder sig till ungdomar i årldrna mellan 13 och 20 år och syftet är att skapa mötesplatser för den unga kulturen. – Kommunerna ställer upp med de lokala resurserna och av Skånes 33 kommuner deltar 15 och utvärderingarna visar att reaktionerna varit positiva. Som jag ser det vill kommunerna gärna fortsätta och utveckla arbetet, poängterar Jacob Persson, 34 år. – Men jag känner mig yngre, säger han med ett leende och påpekar att han arbetar tillsammans med ett ungdomsråd som täcker in åldersgruppen. – det är viktigt att bygga på ungdomarnas egna erfarenheter och inte sitta och gissa vad det är ungdomarna vill ha, poängterar Jacob Persson som nu har två stora festivaler kvar innan det är dags att summera UKM för den här gången.

Till arkivet