Veteranbilar glänste 

Bengt Sahlström från Eslöv tog hem det stora vandringspriset när Tolvskillingsrallyt för veteranbilar avgjordes i helgen. – Bengt, som kör Greta Molanders gamla rallybil, lyckades bäst av alla och får nu glädjas åt priset ett tag, berättade en mycket nöjd arrangör, Evert Lundgren som fick medhåll av Sune Svensson, ordförande i Motorhistoriska klubben och hemmahörande i Malmö. – Bättre omgivningar än de här kan man knappast tänka sig, i synnerhet en vacker sommardag som den här, konstaterade han och tog en fika tillsammans med hustrun Maj-Britt intill ögonstenen, en Mercedes 170 S från 1950. – Den har jag haft i tjugo års tid och lagt ner massor av arbete, men att få ställa i ordning gamla bilar blir aldrig tråkigt. Förutom den här har jag en Alfa Romeo från 1956 och en gamla Porsche 356, så några fritidsproblem har jag inte. Evert Lundgren har själv fem veteranbilar med Tudor A Ford från 1930 som russinet i kakan. – Folk blir så glada av att se gamla bilar och det är en hobby som hela familjen kan ha glädje av. Det är roligt att ta mer frun ut på en tur, menade Evert vars nästa stora projekt blir att ställa i ordning Landskronas första buss vars stomme han lyckats komma över av en slump. – Det är inte mycket som finns kvar, men med lite tålamod skall det säkert gå att få stil på bussen också. I tolvskillingsrallyt, som körts sedan 1972, deltog ett 60-tal bilar från hela Skåne. Rallyt startade på Kasernplanen och gick sedan genom Landskronas sommarfagra omgivningar via Häljarp, Sireköpinge och Rönneberga backar. Målgången var inne på Citadellområdet där också prisutdelningen ägde rum. För Edvard Persson släktingen, Kjell Bergqvist från Tomelilla, blev det också läge för varm spis. Han värmde helt enkelt maten på grenröret till sin veteranbil. – Där kan man tala om fantasi, sa en glad Evert Lundgren som redan är igång och planerar för sommarens nästa stora begivenhet vad gäller veteranbilar. – Det blir den 7 juli då vi genomför Thulindagen till minne av Thulinverken och biltillverkningen där. Då kommer vi att visa upp många läckra bilar, men också radiostyra båtar i vallgraven och en specialbyggd motorcykel, för att nämna några exempel.

Till arkivet