Mindre pengar till föreningar

Det blir minskade bidrag till kulturföreningarna i år och förklaringen är färre medlemmar. – Vi ser genomgående en medlemsminskning och det slår direkt på bidragen, menar kulturchef Christin Nielsen som dock inte oroas av att föreningarna tappar medlemmar. Förra året redovisade föreningarna 502 medlemmar mot 406 innevarande år. Men någon riktad verksamhet mot föreningarna planerar inte Kulturförvaltningen. – Det går upp och ner, nästa år kan det ha kommit till nya medlemmar igen, poängterar kulturchefen. Totalt är det 21 föreningar som ansökt om bidrag och de får tillsammans dela på 180 850 kronor, hela 119 000 mindre än förra året. – Men pengarna finns kvar och alla bidrag är inte utdelade. Det finns föreningar som ännu inte kommit in med sina ansökningar och dessutom kan man söka pengar till speciella projekt, understryker Christin Nielsen. Bland musikföreningarna försvinner Chorus Canours som förra året fick hela 85 000 kronor i bidrag. – Man saknar körledare och har därför ingen verksamhet, men Mini Chorus är igång och får ett höjt bidrag. Även nystartade Jazzhouse Landskrona får startbidrag och Mini Chorus får en extra slant för att genomföra en konsert på Citadellet. En ökning får Landskrona Teaterförening, från 39 000 förra året till 50 000 kronor innevarande år. Totalt, efter kompletteringar, går 62 000 kronor i bidrag till musikföreningarna, 45 500 till kulturföreningar och 91 000 kronor till arrangerande föreningar. Fotnot En extra nolla hade smugit sig in i Kulturförvaltningens redovisning av föreningsbidragen. Chorus Canorus fick inte 85 000 i bidrag förra året, men väl 8 500 kronor. Det innebär att förvaltningen för i år har drygt 20 000 kronor kvar att fördela.

Till arkivet