NST + HD = sant 

På torsdagskvällen satte ägarna sina namnteckningar under dokumentet som innebär att Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar blir ett enda företag, skriver HD. I det nya företaget ingår även hälften av Radio Stella, gratistidningen Mixen och Svensk direktreklam i hela Nordvästskåne. De tre tidningseditionerna Helsingborgs Dagblad, Engelholms Tidning och Landskronaposten kommer att leva vidare som editioner. Det nya företaget kommer att ägas till hälften av HD:s nuvarande ägare, familjen Sommelius, och till hälften av familjen Ander, som via NWT-koncernen äger NST. Tidningarnas politiska färg kommer att vara oavhängig, vilket innebär en förändring för NST som i dag är moderat på ledarplats. Ambitionen, enligt ägarna, är att satsa på hög publicistisk kvalitet. Vilka personella möjligheter redaktionerna får att leva upp till detta är dock ännu inte klart, skriver HD vidare. Ägarfamiljerna har enats om att skifta ordförandeposten i den nya styrelsen mellan sig vartannat år. De första två åren kommer Lars Ander att inneha posten. Koncernens vd, Lars Svensson, hämtas från Helsingborgs Dagblad, men han har tidigare erfaranhet av NST som vd. Under sammanslagningsprocessen tillförordnas Eskil Jönsson som chefredaktör på HD och Sören Karlsson på NST. Sammanslagningen innebär att närmare 100 anställda riskerar att förlora sina jobb.

Till arkivet