Bussbolag utan ansvar 

Det är inte bussbolagens ansvar om passagerarna smugglar sprit. Det slår länsrätten i Skåne fast i ett pilotfall som tvingar tullen att byta arbetssätt, skriver Göteborgs Posten. Förra året beslagtog tullen i Helsingborg cirka 50 000 liter sprit från bussarna som gått i traftik på Tyskland och ofta känner pasagerarna inte till godset. Smugglarnas lådor och väskor är i regel omärkta, i annat fall lyckas de påfallande ofta riva bort namnlappen. För några år sedan började en ny lag gälla som innebär att tullen inte längre lägger beslag på sprit som smugglats in i Sverige från ett annat EU-land. Den mängd som överstiger ransonen beskattas i stället kraftigt, men ägaren får behålla den, skriver GP – För att bussbolagen ska motverka smugglingen har vi krävt att de ska betala skatt på de varor de fört in i landet och som ingen annan gör anspråk på, säger Per Korsing, chef för gränsskyddsenheten i Skåne till tidningen. I ett 30-tal fall har bussbolagen överklagat tullen beslut. Ärendet har därmed gått vidare till länsrätten i Skåne. Smuggling är tullens sak, anser bussbolagen. När det första pilotfallet avgjordes i måndags gick länsrätten på bussbolagets linje. Bolaget blir inte skattskyldigt bara för att varorna påträffas i bussen, skriver länsrätten och fortsätter: \”Ej heller har sådana omständigheter framkommit att bolaget genom medverkan, direkt eller indirekt, skulle vara skattskyldigt\”. Domen innebär att Göteborgsföretaget Rebuss slipper betala 210 000 kronor i skatt, bland annat för de 783 liter sprit tullen hittade i juli. – Jag är inte förvånad över domen, säger Christer Zimmergren, chaufför på Rebuss. Men jag är ändå lättad. Om vi ska betala skatt för den alkohol som omhändertas, skulle vi nog gå omkull. GP har förgäves sökt representanter för Riksskatteverket, som drivit målet för tullens räkning i länsrätten, för en kommentar. Enligt Per Korsing på gränsskyddsenheten är det oklart om domen kommer att överklagas. – Vi ska titta noggrant på rättens bedömning och sedan tar vi ställning, säger han till GP.

Till arkivet