Pengar till återvandring

Landskrona och Trelleborg har inlett ett samarbete för att underlätta för de balkanflyktingar som frivilligt vill återvända till Balkan. EU:s flyktingfond och migrationsverket har hittills bidragit med 2,5 miljoner kronor till återvandringsprojekt. Projektet Tellus har efter ett och ett halvt år resulterat i att en handfull bosnier återvänt hem. Det nya projektet ska bland annat utveckla affärskontakter mellan Kosovo och de skånska kommunerna samt erbjuda starta-eget-kurser för flyktingar som frivilligt planerar att återvandra. Inom ramen för projektet erbjuds rekognosceringsresor, starta eget-kurs i Skåne och Kosovo samt besök av företagare från Kosovo. Två informationskontoren öppnas, i Landskrona och Trelleborg och där erbjuds information och juridisk vägledning. Målgruppen är flyktingar från Balkan med permanent uppehållstillstånd i Sverige. För äldre balkanflyktingar i Landskrona kommun finns också möjligheten att under en sexmånadersperiod prova att återvända till hemlandet med bibehållna svenska bidrag. Projekt Tellus startade förra året och beräknades ursprungligen pågå i ett och ett halvt år.

Till arkivet