Nytt lyxbygge till Landskronavarvet?

Framgångarna för varvsnäringen i Landskrona har fått den norska kommunen Rissa att höja på ögonbrynen och föreslå byggandet av ett varv i anslutning till Fosens Mekaniska Verkstäder på Kvithyll i Rissa. – Fosen har bevisat att man är på rätt väg och varvet skapar arbetstillfälle som vi behöver. Nu är det upp till oss politiker att visa våra ambitioner, säger Rissas kommunordförande Per Kristian Skjærvik till Norsk rikskringkasting. Fosens ägare, Anna-Synnøve Bye blåste nytt liv i Landskronas varvsnäring när hon först köpte Bruces och sedan Öresundsvarvet. Nu skall de båda slås samman till Landskronavarvet och framgångarna har fått Fosens hemkommun Rissa att lyfta på ögonbrynen. Det var Fosens grundare Jens Bye som framförde planerna på att bygga ett varv i Rissa, men då sa politikerna nej. Framgångarna i Sverige har fått det politiska klimatet att ändras. – Nu är förutsättningarna annorlunda och fattar politikerna de rätta besluten så tror jag att Fosen vill bygga ett varv här, påpekar Per Kristian Skjærvik till NRK. För Landskronavarvets vidkommande har Fosens engagemang inneburit ett rejält lyft och varvet, som lades ner i början på 80-talet, är nu Sveriges i särklass största. I Landskrona finns möjligheterna att bygga skorven, Fosen saknar egen bädd för detta. Nu börjar av allt att döma dragkampen mellan Rissa och Landskrona om den fortsatta utvecklingen av varvsnäringen. Samtidigt pågår också förhandlingar om byggandet av en tredje lyxkryssare. Det är redan klart att \”The World 2\” skall byggas i Landskrona och stå klar om ett drygt år. Men förhandlingar är också igång om ett tredje fartyg. – Det finns planer på ett tredje skepp och eftersom vi redan känner bygget så har vi lite försprång när det gäller anbuden, men än är inga beslut fattade, säger informationschef Brynjulf Freberg till NRK. Skulle ett tredje fartyg bli aktuellt att bygga för Fosens vidkommande så innebär det med stor säkerhet att jobben på Landskronavarvet är tryggade för många år framåt. Sen återstår att se om det byggs ett varv i Rissa eller ej, 1995 gjorde kommunen tummen ner, återstår att se hur det blir den här gången?

Till arkivet